Film

Skribent

Daniel Feldt

24 maj 2009 | 14:02

Cannes på 60 sekunder - Lördag 23 maj

Här kommer en kort summering om vad som hände under den elfte dagen av Cannesfestivalen.

De två sista filmerna i tävlingen om guldplamen visades under lördagen och stämningen i festivalen börjar bli lite avslagen efter 1,5 veckas hårdkörande. Vilken film som vinner guldpalmen kommer att tillkännages ikväll under festivalens avslutning. Underteckand har hela tiden trott att det varit under lördagen som det skulle tillkännages. My bad!

Tsai Ming Liangs "Face" och Isabel Coixets "Map of the sounds of Tokyo" var det som visades i tävlingen. För den förstnämnda så tog det 15 minuter innan den första personen lämnade lokalen. När filmen sedan var slut, 2,5 timme senare, var den vid start fulla lokalen till en tredjedel fylld. Ett talande betyg.

Den spanska regissören Isabel Coixets "Map of the sounds of Tokyo" beskrivs av Variety som vacker att titta på men mestadels tom och aningens elakare av The AV Club:

- Not since 2004's dismal "The Life and Death of Peter Sellers" has Cannes selected such an obvious hack job for its main event; I trust there was at least a hefty bribe involved.

I övrigt kan vi rapportera att Pixar/Disneys "Upp" har vunnit "Palm Dog". Det alternativa priset, ordvitsad så klart på "Palme d'Or", som delas ut av brittiska filmkritiker under filmfestivalen till bästa skådespel av en hund. Priset gick till den talande hunden "Dug" i "Upp". "Dug" tävlade bland annat mot en svart pudel som syntes i "Inglourious Basterds".

| 24 maj 2009 14:02 |