Serie

Skribent

MovieZine

23 maj 2023 | 21:15

Cannes i chock! Nya tv-serien från HBO kallas "lat, äcklig och kontroversiell"

Sex och showbusiness blandas i en röra som får kritikerna att plocka fram stora sågen.
Först applåderades det i fem minuter efter galavisningen. Sedan sprang kritikerna hem för att börja slipa på sina sågningar. Man kan lugnt säga att nya HBO-serien "The Idol" togs emot med, eh... skräckblandad förtjusning på världens främsta filmfestival. Vilket ju bara lär skapa ännu mer nyfikenhet när denna dramaserie landar på HBO Max i maj.
 
Vad handlar då "The Idol" om? Lily-Rose Depp (Johnny Depps dotter) spelar en provokativ popstjärna som drabbats av ett sammanbrott, medan artisten The Weeknd gör rollen som sektledaren som förför henne. En av seriens skapare är Sam Levinson som ju kan en del om tv-serier som chockar och provocerar - fantastiska "Euphoria" är en höjdpunkt från HBO. Så varför funkade det inte den här gången?
 
Låt oss ta en titt på vad de första recensionerna har att säga om "The Idol"...
 
"Seriens hemska skildring av våldtäktskulturen är chockerande lat", tycker The Daily Beast. "Baserat på de två första avsnitten är det här dåligt, Men det visste ni redan. Levinson togs in för dyra reshoots, och kvar är en berättelse helt utan substans. Istället ser det ut som en poänglös musikvideo med Lily-Rose Depp mer eller mindre avklädd..."
 
"Det är en läcker skräckserie" skriver Vogue. "Om den kommer gå till historien som en miss eller en träffsäker skildring av kändisskapets baksida beror nog på vem du frågar. Men det är tv som definitivt kommer få folk att snacka."
 

"Svårt att veta vad man kan säga om denna redan kontroversiella serie, mer än att det är tydligt att Cannes-festivalen försöker allt mer fånga uppmärksamhet. Men vart är det på väg?" undrar Deadline. De två första avsnitten är enligt dem "lika delar giallo som erotisk thriller (...) Brian de Palma möter Paul Verhoeven."

Och på tal om Verhoeven! Brittiska Telegraph drar till med lägsta betyg, 1 stjärna, och berättar att serien "har den värsta repliken du kommer höra i år (...) Den får "Showgirls" att framstå som ett mästerverk."

"Serien visar en gnutta potential när den inte försöker vara så chockerande", tycker Varietys uttråkade skribent.

Och som reaktionerna på Twitter visar var fler missnöjda på biografen efter veckans emotsedda premiär: "TV-versionen av clickbait" och "en Pornhub-odyssé" lyder några av kommentarerna. Ouch.
 
 
"The Idol" släpps på HBO Max den 5 juni. Kommer du titta?
| 23 maj 2023 21:15 |