Film

Skribent

MovieZine.se

23 maj 2013 | 01:59

Cannes-blogg: Strandbio med "Hajen"

Ingen Steven Spielberg i sikte, men vi fångade Richard Dreyfuss på bild på årets strandbio.

Många är nog medvetna om att Cannes filmfestival är en sluten fest för bransch och pressfolk. Men det behöver inte innebära att det inte finns något för allmänheten att göra. När mörkret har lagt sig över croisetten så kan man nämligen bege sig till stranden för en härlig och annorlunda filmupplevelse.

Några kvällar under festivalperioden arrangeras det varje år strandbios där repetoaren brukar vara fylld av gamla goda filmklassiker. Förra året såg jag tex den allra första Bond-rullen och i år hade jag riktat mig in på herr juryordförandes klassisker "Hajen". Övriga filmer som ingår i årets repertoar är Hitchcocks "Fåglarna" eller Luc Bessons "Det Stora Blå" m.fl.

En sak värt att tänka på är att vara ute i god tid, i alla fall om man vill ha en solstol och filt. Det är alltså först till kvarn om man vill lyxa till det lite. Personligen tycker jag att det är betydligt bekvämare att sitta i en solstol än att sitta rakt på stranden, speciellt när filmen har en längre speltid.

När jag anlände var det redan fullt med folk i kön men jag lyckades ändå hitta en bekväm plats bland stolarna. Solen var påväg ner och mörket börjad sakta krypa fram.

Jag var fylld med en viss förväntan att kanske självaste ordförande, Mr Hollywood aka Steven Spielberg skulle dyka upp och presentera filmen, men dessvärre fick jag nöja mig med skådespelaren Richard Dreyfuss vilket inte var helt fel det heller. Han inledde presentationen med att säga:

- It's my first time here in Cannes and it's wonderful! The sand is... french!

Alla garvade lite grann och så avslutade han genom och fråga publiken om de sett filmen. Det var faktiskt några som inte hade det och till dom utbrast han:

- Hope it will scare the heck out of you!

Filmen drog igång och jag fick avnjuta den gamla godingen precis som jag minns den med den klassiska musiken under en nattsvart himmel i Cannes. Men efter en bit in i filmen så byttes plötsligt den mörka himlen mot ett färgsprakande fyverkeri. Det höll på och smattrade raketer i över fem minuter vilket bidrog ännu mer till den magiska upplevelsen som det här faktiskt är.

Jag fick även en kommentar från en av besökarna:

- Det är jättemysigt. Atmosfären och stämningen är på topp. Man får dock se till att burra in sig i filten ordentligt för annars blir det riktigt kallt. Kylan är den enda nackdelen!

Det här är alltså ett väldigt bra tips till alla som funderar att åka till Cannes för att uppleva atmosfären kring festivalen men inte har någon ackreditering. Gratis är alltid gott och varför avstå från en filmupplevelse utöver det vanliga?

Erik Dalström

Följ Eriks Cannes-blogg här »

| 23 maj 2013 01:59 |