CANNES 2018

Skribent

Kim Nilsson

13 maj 2018 | 14:30

Efter #Metoo: Så ska fler kvinnor släppas fram i filmvärlden

”Det får inte ta slut här”, ”Öronmärk för att få det jämställt”. Det var några av uppmaningarna under Cannes-seminariet Take Two, som arrangerades av Svenska filminstitutet och på initiativ av kulturministern med anledning av #Metoo-rörelsen.
– Jag vill inte stå här om tio år och konstatera att allt är som nu, vi måste jobba för förändring varje dag.
Det sa Sveriges kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) på seminariet Take Two: Next moves for #Metoo, som under söndagen samlade över 200 åskådare i festivalpalatset i Cannes.

Svenska skådespelarskan Eva Röse inledde med anförande där hon berättade om det svenska skådespelareuppropet under #Metoo, som heter #tystnadtagning.

– Nu är tiden ute, det kan inte bara vara skitstövlar som kan skapa fantastisk konst. Det handlar inte om kvinnliga rättigheter, utan om mänskliga rättigheter, sa hon.

Seminariet fokuserade sedan på ett flertal nyckelpersoner i filmbranschen samt franska politiker som gav sin syn på hur man ska få fler kvinnor både framför och bakom kameran. Amerikanska professorn Stacy L. Smith, vars forskning nämndes av Frances McDormand i hennes Oscarstal i år, tror att mycket beror på ledarskap.

– Att bestämma är ofta förknippat med maskulina egenskaper som att vara hård och rak. Då blir det svårare för kvinnor att ens bli påtänkta som regissörer.
 
 
Svenska filminstitutets vd Anna Serner berättade under en paneldiskussion att hon inte är rädd för att tala om kvotering för att få bättre kvinnlig representation.

– Det gäller att se vad de projekt vi finansierar handlar om, vilken historia berättas? Vi tar nya initiativ där vi kräver att de som får pengar måste ha fått utbildning i makt och strukturer.

– Dessutom räknar vi, nu senast upptäckte vi att det var en väldig övervikt på manliga projekt som var på gång och då måste man agera. Blir det inte bättre tänker vi från filminstitutets sida öronmärka alla pengar för marknadsföring till kvinnliga projekt år 2020.

Ledarskap var även något som Alice Bah Kuhnke framhöll som en nyckel till framgång.

– Kan man inte agera för förändring efter #Metoo bör man som ledare stiga åt sidan. Men det är också viktigt att komma ihåg att vi leder vårt eget liv oavsett position. #Metoo skakade om mig och många andra eftersom vi har haft bilden av att Sverige är ett jämställt land. Men det är bra att vi kan ha en öppen debatt.
| 13 maj 2018 14:30 |