Recension

Skribent

Jonathan Enochsson

28 oktober 2022 | 17:30

Spelrecension: "Modern Warfare II" är välpolerat och nervkittlande

Årets upplaga av ”Call of Duty” revolutionerar inte genren, men befäster spelseriens plats som den bästa förstapersons-skjutaren på marknaden.
En spelserie med så frekventa utgåvor som "Call of Duty" löper stor risk att få slut på idéer efter några år. När nyheten om att spelstudion Infinity Ward skulle få chansen att återvända till en av de mest populära upplagorna i spelets historia, "Modern Warfare", var jag rädd att vi skulle få en välpolerad version av samma gamla spel.
 
Sportspel utsätts ofta för denna fallgrop, man uppdaterar grafiken och justerar spelmekaniken något, men släpper i princip samma spel år efter år.
 
Jag kan glatt rapportera att Infinity Ward lyckats med mycket mer. Grafiken är otroligt snygg, variationen i uppdrag är uppfriskande och inlevelsen är total.
 
 

En Michael Bay rulle i spelformat

 
Om du spelat ett tidigare spel i serien, vet du ungefär vad du kan förvänta dig av handlingen i ”Modern Warfares” enspelarkampanj. Insatserna är höga, tvisterna många, och explosionerna haglar tätare än fyrverkerier på nyår. Om Michael Bay hade regisserat ett spel, är jag övertygad om att det skulle se ut så här.
 
Vi följer återigen gänget från den ursprungliga upplagan. Karaktärer som Ghost, Soap och Gaz återvänder i en komplicerad berättelse om internationell terrorism som tar gruppen runt hela världen. Historien är varken särskilt fängslande eller originell, men den erbjuder tillräckligt mycket kontext för att känna att de vilda action-scenerna fyller ett syfte.
 
9669c8d301cdad9eccacd5ca64438fcd 158397 games news feature call of duty modern warfare 2 release date and everything you need to know image9 unp4ypegey
 

Varierande uppdrag och miljöer

 
Likt många andra ”Call of Duty”-spel är det flerspelarläget som lär locka de flesta. Kampanjen fungerar i viss mån som en introduktion till karaktärerna och miljöerna som figurerar i denna. Fördelen med det är att variationen blir stor. Ena stunden vandrar man mellan kanalerna i Amsterdam, för att i nästa stund inta byggnader i Al Mazrah.
 
Även uppdragen är omväxlande. Intensiva actionscener blandas med nervkittlande och välplanerade stötar. Häng upp och ner från en helikopter och meja ner mexikanska kartellmedlemmar, eller oskadliggör metodiskt skurk efter skurk med ett prickskyttegevär. Det finns något för alla typer av actionfantaster.
 
Eftersom spelet handlar om en specialstyrka, ligger dock vikten på närgångna och småskaliga operationer. Här ser vi inga massiva slag à là ”Battlefield”. Även hemliga operationer med mycket smygande får stor plats i historien, vilket säkert kommer irritera vissa spelare.
 
9669c8d301cdad9eccacd5ca64438fcd mwii 002 reveal 001
 

Ett skinande exempel på modern grafik

 
”Call of Duty: Modern Warfare 2” är ett av de snyggaste spel jag sett. Karaktärernas uttryck framförs i sån detalj att man ibland glömmer att de är animerade. Amsterdams ikoniska byggnader kommer till liv. Hela spelet ser ut som en teknisk demo.
 
Ljudbilden är också imponerande. Allt från ljudet av kulor som viner förbi ens huvud, till regnet som träffar gatstenen, låter fantastiskt.
 
Hela spelet osar kvalité, i varenda bildruta. Under kampanjens korta löptid, ca 6-7 timmar, förekom endast ett fåtal buggar, vilket till viss del står ut i dagens snabba spelcykler.
 
”Call of Duty: Modern Warfare 2” är välpolerat och underhållande, men handlingen är ytlig och kampanjens löptid kort. Spelets succé kommer, trots sin kvalité, till stor del bero på flerspelarlägets framgång.
 
 

"Call of Duty: Modern Warfare II"

 
99dd0d90e87bd5fb6492b8dc1616ff1b fyra2
 
Genre: Action, förstapersonsskjutare
Plattform:Playstation 4, Playstation 5, PC, Xbox One, Xbox Series X/S
Utvecklare: 
Infinity Ward
Utgivare: 
Activision
Släpps: 
Ute nu
 
Vad tycker du om "Call of Duty"-serien?
| 28 oktober 2022 17:30 |