Serie

Skribent

Anna Thunman Sköld

14 april 2014 | 17:01

Bröllopsklockorna som ringde i "Game of Thrones"

Ännu ett giftermål genomfördes i HBO-serien. Stor spoilervarning om du inte sett söndagens "Game of Thrones".

Säsongens andra avsnitt koncentrerades kring det kungliga giftermålet mellan Joffrey (Jack Gleeson) och hans trolovade Margaery (Natalie Dormer). Med "Red Wedding" i färskt minne - skulle detta bröllop gå bättre?

I en intervju med EW berättar Martin om besluten han tog kring "The Purple Wedding", som fansen kallar det.

OBS. Läs vidare på egen risk - fullt av spoilers för "GoT" S04E02!

Tittarna fick uppleva ännu en dödschock i oförutsägbara "Game of Thrones", där ingen går säker. Den här gången var det personen de flesta älskar att hata som fick sätta livet till. Joffrey Baratheon, den sadistiske barnkungen som var frukten av syskonen Jaime (Nikolaj Coster-Waldau) och Cerseis (Lena Headey) incestförhållande, blev förgiftad av en bägare vin på sin egen bröllopsdag. Vem som ligger bakom dådet är ännu oklart.

Poetisk rättvisa om du frågar George RR Martin, som även låg bakom avsnittets manus, eftersom Robb Stark också dödades på sitt bröllop (det röda).

- Jag gjorde tidigt klart att jag ville att saker och ting skulle få konsekvenser. Och ibland måste man ge de goda personerna en seger. Joffreys död var på sätt och vis en motvikt till morden på Robb och Catelyn. Men jag försökte ge Joffreys slut lite patos, för hur monstruös han än var - och Jack har med sin enorma skådespelartalang lyckats få honom att bli ännu mer motbjudande än i böckerna - så var han trots allt fortfarande ett 13-årigt barn. Och det finns ett ögonblick i slutet när Joffrey drabbas av insikten att han ska dö och han liksom tittar på Tyrion och sin mamma med skräck och vädjan i blicken, typ "hjälp mig, mamma, jag dör". I det ögonblicket tror jag till och med Tyrion ser en 13-årig pojke dö.

Men Martin lät Joffrey ändå vara sitt allra vidrigaste jag ända fram till dödsögonblicket, där han framför allt hånade och förödmjukade sin morbror Tyrion in absurdum.

- Jag tror att Joffrey är den klassiska 13-åriga mobbaren. Känner du många 13-åringar som du skulle vilja ge sån stor makt till? Det finns en grymhet hos barn, som du särskilt ser i mellan- och högstadieklasser. Vi vill inte se 13-åriga mobbare dödas. Vi kanske vill se dem döda om vi är deras 13-åriga mobbingoffer, men de växer upp och de flesta växer ifrån sina mobbingtakter. En del ångrar vad de gjort. Men Joffrey kommer aldrig få den chansen, även om han säkert inte skulle blivit en bättre person med åldern...

Martin lät inte heller fansen få tillfredställelsen i att låta exempelvis Arya få sticka svärdet i Joffrey, som skulle känts som den absoluta rättvisan med tanke på vad han gjort mot familjen Stark. Istället får stackars Tyrion skulden.

- Jag ville att det skulle råda oklarhet i vad som hänt och få folk att tänka till. Joffreys död leder i alla fulla fall inte till något gott för Tyrion, han befinner sig nu i verklig fara och det bevisar ännu en gång det jag försökt få fram: att beslut har konsekvenser. När Robb bryter löftet till Frey och inte gifter sig med en av Freys döttrar får det ödesdigra konsekvenser för honom. I Tyrions fall är det hans stora käft som ställer till problem. Han har sedan seriens början sagt saker som kan ses som förtäckta hot som nu får honom att framstå som skyldig till Joffreys död.

Här kan du läsa vad TV-seriens skapare, Dan Weiss och David Benioff, säger om avsnittet»

"Game of Thrones" ser du i HBO Nordic, nya avsnitt släpps varje måndag.

Vad säger ni? Blev ni chockade över Joffreys död? Var det rätt sätt att ta livet av honom? Kommer ni sakna honom? Kommentera nedan!

| 14 april 2014 17:01 |