Serie

Skribent

Viktor Eriksson

9 oktober 2023 | 20:01

Breaking Bad-skaparen: “Dagens streamingmarknad är på väg att kollapsa”

Vince Gilligan säger att han inte förstår hur dagens upplägg kan vara lönsamt i det långa loppet.
Vince Gilligan, skaparen bakom AMC:s hyllade brottsdraman “Breaking Bad” och “Better Call Saul”, säger i en ny intervju med Variety att han inte förstår hur Netflix kan tjäna pengar.
 
- Hur tjänar du pengar på att göra 700 tv-serier där varje serie har sex till åtta avsnitt och bara två eller tre säsonger? Jag antar att Netflix är lönsamt – det är definitivt vad de säger till Wall Street – men jag vet inte hur streaming generellt kan vara lönsamt.
 
Han beskriver den aktuella marknaden för streaming som både den bästa och sämsta av tider. Han säger att Netflix en gång i tiden räddade "Breaking Bad" från att läggas ner och att möjligheten att se vad som helst direkt är fantastiskt.
 
Samtidigt har Netflix uppfunnit ett nytt system vars lönsamhet är otydlig och som tagit kål på det gamla systemet som var lönsamt. Det systemet bestod istället av säsonger som hade 20 avsnitt eller fler och som finansierades av tv-bolagens annonser.  
 
Vince Gilligan säger att det nya systemet stundtals påminner om ett pyramidspel och att det känns som om allt håller på att kollapsa, med eller utan strejkerna i Hollywood.
 
- Kommer vi plötsligt gå från 700 tv-serier tillbaka till 100 serier? Jag är generellt lite pessimistisk kring hur allt det här kommer fortsätta, för efter ett tag kommer Wall Streets aktieägare kräva att företagen är lönsamma.
| 9 oktober 2023 20:01 |