Exklusiv intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

18 juli 2020 | 14:00

Harry Lloyd berättar om huvudrollen i spännande "Brave New World"

MovieZine har fått en exklusiv intervju med Harry Lloyd, som spelar en av de tre huvudrollerna i den nya streamingtjänsten Peacocks första storsatsning.
Harry Lloyd är en sådan där typisk skådespelare, som du troligtvis inte riktigt kan placera om du bara hör namnet - men direkt känner igen från ett gäng grymma produktioner så fort du får se hans ansikte. För med den ikoniska rollen som Daenerys hemska brorsa i den första säsongen av "Game of Thrones", polaren till Eddie Redmaynes porträtt av Stephen Hawking i "The Theory of Everything", Charles Xavier i "Legion" eller huvudrollen mot J.K. Simmons i "Counterpart" - så har han definitivt levererat ett gäng fina roller genom åren.
 
När den nya streamingtjänsten Peacock nu bestämt sig för att sälja in sig själva med en riktigt påkostad sci-fi-serie vid den breda lanseringen av tjänsten i USA, så är det "Brave New World" som har fått uppdraget att locka nyfikna potentiella prenumeranter. I de två största och viktigaste huvudrollerna finner vi Alden Ehrenreich ("Solo: A Star Wars Story") och Harry Lloyd, tätt följda av Jessica Brown Findlay ("Downton Abbey") och Demi Moore.
 
"Brave New World" utspelar sig i en dystopisk framtid bestående av postapokalyptiska Savage Lands och utopiska New London, där all olycka har utrotats - men till vilket pris? Lloyd spelar Bernard Marx, en "Alpha+" som är bland de högst ställda i den nya världen där ett konstant flöde av droger, sexorgier och bannlyst monogami får "lyckan" att frodas.
 
Bernard fungerar som både tittarnas men även John the Savages (Ehrenreich) guide in i den här väldigt annorlunda världen, där du tar ett piller så fort du känner en olustig tanke. John är vilden från utsidan, som av olika anledningar ändå visar sig höra till paradiset... men som vågar ställa frågor kring saker alla andra har lärt sig att ta för givet.
 
MovieZine har fått en exklusiv intervju med Lloyd i samband med den efterlängtade premiären. Vi hinner under vårt samtal med både de filosofiska frågorna och de mer underhållande aspekterna av det pillerknaprande folkets kärna. Om du inte kände till "Brave New World" innan, så kommer serien sannolikt nu åka upp i topp på mångas att-se-listor.
 
Harry Lloyd som Bernard Marx i "Brave New World".
 
"Brave New World" lyfter en hel del filosofiska frågor, vilket är ett bra tecken när det kommer till sci-fi-berättelser av det här slaget. Vilken fråga tycker du själv är mest intressant av allt man tar upp under säsongens gång?
 
- Jag tycker nog att den mest intressanta filosofiska frågan som ställs i serien handlar om relationen mellan lycka och frihet. Är alla dessa människor verkligen lyckliga, när de inte har fattat några beslut om sina liv själva. Aldrig upplevt smärta eller sorg. Kan man verkligen känna "lycka" då? Folket i Savage Lands är åh andra sidan fria, till viss del, men uppfattas samtidigt vara mer olyckliga. Jag tror att det är den här typen av frågor som verkligen går till kärnan av vad "Brave New World" handlar om. De är nog omöjliga att svara helt säkert på, vilket är varför de samtidigt är de bästa.
 
Din karaktär Bernard är på många sätt en av seriens mest viktiga, eftersom det är genom honom vi lär oss de mesta om den här väldigt annorlunda världen. Vad kändes viktigast för dig att förmedla genom honom?
 
- Jag var en aning orolig i början, eftersom han på sätt och vis blir som en ambassadör för hela New London för alla som tittar på serien. Även om han själv har vissa problem att följa reglerna i det här väldigt speciella samhället, så är det han som har bäst koll på hur allt fungerar av de karaktärer som vi får lära känna - åtminstone till en början. Exempelvis hur drogerna fungerar, hierarkierna och vilka fester man inte får missa. Så det är viktigt att man som tittare gillar att spendera tid med honom, eftersom det är från Bernard som man kommer att få mycket av informationen kring hur allt fungerar under säsongens gång.
 
- Det kändes också viktigt att kunna visa att det trots allt rör sig om vanliga människor och inte ett gäng automatiska drönare, men som är betingade att uppföra sig på ett visst sätt från att de är små barn. De känner samma saker som vi gör, men har ett väldigt annorlunda sätt att se på allt. Där spelar även drogerna en stor roll. Så jag ville att han alltid skulle försöka hitta något positivt i allt som händer, men att han försöker nå dit nästan för hängivet på ett sätt som ändå visar att han är precis som alla andra.
 

"Vi satt och spelade konstiga spel och drack varm choklad"

 
Demi Moore i "Brave New World".
 
Ett av avsnitten som står ut ganska tydligt ur mängden är det tredje avsnittet, när din karaktär bland annat får hänga med Demi Moore. Hur var det att arbeta med henne?
 
- Det tredje avsnitt var verkligen superspännande att spela in, eftersom det skulle utspela sig nattetid så jobbade vi bara på nätterna och det var bara några få av oss skådespelare som skulle vara med i princip alla scenerna... så vi blev väldigt tajta under nätterna där tillsammans. Det var lite som att campa, vi satt och spelade konstiga spel och drack varm choklad vid 03.00 - för att klara av att hålla oss vakna mellan tagningarna. 
 
- Demi och jag fann varandra snabbt eftersom hon föll pladask för min hund. Hon har massa hundar hemma i Los Angeles som hon inte kunde ta med sig, så hon halvt adopterade min lilla Zoey under inspelningarna och tog henne på en massa promenader. Sen var det så klart kul att få se henne agera, även om min karaktär av förklarliga skäl hade annat att fokusera på när kameran väl rullade. 
 
Hur står "Brave New World" ut i mängden av andra dystopiska berättelser?
 
- Till att börja med så tycker åtminstone folket i New London själva att de befinner sig i en utopi, man tycker sig ha löst gåtan kring hur man kan göra folket lyckliga för evigt - man har lyckats få bort allt drama ur den här världen och bara det positiva kvarstår. Men till vilken kostnad? För att sedan ställas på sin spets och utmanas av den här outsidern, som kan ställa alla dessa frågor om alla andra i den här världen bara tar för givet. Så vi börjar nog lite bakvänt kring hur den här typen av berättelser ofta brukar se ut... allt är "perfekt" och blir bara värre och värre!
 

"Ett sätt att visa upp hur annorlunda alla i New London är"

 
Harry Lloyd och Jessica Brown Findlay i "Brave New World". 
 
Det finns ett gäng väldigt roliga scener när din karaktär inte vet hur man gör, för oss som tittar, väldigt vanliga saker. Öppna en dörr med handtag, starta en bil och så vidare. Har du någon favoritscen bland dessa som var särskilt rolig för er att spela in?
 
- Haha, ja! Jag gillade verkligen hur man använde saker som vi tar för givet som ett sätt att visa upp hur annorlunda alla i New London är. Det blir som du nämner särskilt tydligt när Bernard åker till Savage Lands och Lenina läser ur boken om vildarnas seder och traditioner kring monogami och allt det där. 
 
- Men det tveklöst roligaste att spela in var när John lär Bernard hur man gör när man ska slå till någon, hur man knyter näven, placerar fötterna och svingar till. Ingen levande person i New London har varken slagit någon eller sett det ske tidigare. Under den sista tagningen vi gjorde så gav dem oss fria tyglar och man kan faktiskt se i den färdiga versionen hur jag ser lite full i skratt ut. Vilket passade in för min karaktärs skull också givetvis, fast det är bara min egna personliga, rena glädje som bryter igenom i just den scenen... för vi hade det så roligt under inspelningen just där och då.
 
Din karaktär är också lite av en piller-expert i serien och ger ut droger till höger och vänster genom säsongen. Hur många piller var du egentligen tvungen att ta själv - och jag hoppas verkligen att du gillade smaken?
 
- Jag lärde mig tack och lov att fejka det där ganska snabbt! Så länge du kommer ihåg att låtsassvälja vid rätt tidpunkt och kastar in pillret i munnen på ett sätt som gör att hela din hand skymmer munnen... då är det ingen som märker om pillret ligger kvar i handen när kameran byter vinkel sen!
 
- Men Bernard har ju precis som du säger även här en slags roll som informatör till alla som tittar, där han berättar vad de olika färgerna är till för och när man behöver ta vilken typ av piller och så vidare. För alla pillernördar där ute så kan jag i alla fall klargöra att vissa av dem var någon typ av gelégodis, men att de flesta bara var någon typ av ganska tråkiga sockerpiller... i olika färger. Vi fick med andra ord bli höga på placeboeffekten...
 
Harry Lloyd som Viserys Targaryen i den första säsongen av "Game of Thrones".
 
Av alla dina tidigare karaktärer som du har spelat genom åren - vem tror du hade trivts bäst i New London?
 
- De allra flesta hade nog inte haft något emot att åka dit på en lång semester i alla fall, men Peter Quayle från "Counterpart" hade nog både behövt åka dit och klarat av att leva där lättast. Viserys [Targaryen, från "Game of Thrones"] hade nog inte gillat det däremot... om han inte blivit en Alpha+ möjligtvis då, haha.
 
 
Hela den första säsongen av "Brave New World", bestående av totalt nio avsnitt, finns nu att ta del av hos HBO Nordic.
 

Läs också: 5 heta tv-serier att se fram emot i sommarvärmen

 
Har du hunnit ge "Brave New World" en chans ännu? Vilka är dina favoritroller med Harry Lloyd? Kommentera gärna nedan!
| 18 juli 2020 14:00 |