Film

Skribent

Alexander Kardelo

25 oktober 2023 | 15:00

Barnförbjudet! 5 brutalt bra skräckfilmer du kan hitta på Disney+

Vem sa att Disney+ bara har plats för gulliga prinsessor, talande bilar och stormtroopers?
När barnen sover och du stängt av 18-årsspärren öppnar sig en ny värld av våld, spänning och terror. På vuxensektionen får Musse Pigg och Snövit sällskap av Rovdjuret, Stephen King och en drös andra, barnförbjudna filmer för alla skräcksugna. Här är fem av våra favoriter.
 
 

1. No One Will Save You (2023)

 
Den senaste originalfilmen på Disney+ är en spännande genremix mellan ”home invasion”-thriller och utomjordisk sci-fi. Kaitlyn Dever spelar den utstötta småstadstjejen som tvingas försvara sitt hem och kämpa för sitt liv när aliens invaderar staden. Sedan tar historien en del oväntade vändningar. Kom för läbbiga monster, och på köpet får du en tänkvärd historia om steg och skuldkänslor. Kul detalj: filmen utspelar sig i stort sett utan dialog.
 
 

2. The Boogeyman (2023)

 
En av Stephen Kings allra första skräcknoveller handlade om "monstret i garderoben", en klassisk amerikansk skräckfigur att skrämma barnen med, som nu får komma till liv i en stämnningsfull rysare. Här möter vi en änkling och hans två döttrar som tampas med stor sorg, samtidigt som något hotfullt rör sig inne i huset om natten... En ruggig bramaskräckis som kommer få dig att vilja sova med lampan tänd resten av året.
 
 

3. The Menu (2022)

 
Nicholas Hoult spelar finsmakaren som bjuder med sin dejt (Anya Taylor-Joy) på en annorlunda middagsupplevelse. Hon är föga imponerad när stjärnkocken (Ralph Fiennes) dukar fram ena kulinariska kreationen efter den andra - allt hon ville ha är en vanlig jävla cheeseburgare. Men den här kvällen är speciell. Kocken har förberett några obehagliga överraskningar åt sina gäster. Skruvad thriller kryddas med mörk satir om foodie-kulturen och matsnobbar.
 
 

4. Prey (2022)

 
När de sa ”Rovdjuret-prequel” hade vi inte förväntat oss att det faktiskt skulle komma något sevärt ur det. Men ”Prey” - som utspelar sig bland Comanche-folket under 1700-talet - tar ett välbekant monster till en annan plats och tidsera, med skrämmande lyckat resultat. Amber Midthunder är grym som krigartjejen som tar upp jakten på en utomjordisk varelse. Kritikerrosat, med chans på tunga tv-priser: Dan Trachtenbergs sci-fi-thriller står nominerad till 6 Emmys.
 
 

5. Ready or Not (2019)

 
Gör dig redo för en blodig och brutal bröllopsfest… Samara Weaving spelar den nyblivna bruden Grace som ska träffa sin makes släktingar för första gången. På den stora herrgården har den excentriska familjen förberett en alldeles speciell bröllopsgåva: en lek på liv och död. Men Grace tänker inte ge sig utan en fight. Regissörsduon Matt Bettinelli-Olpin och Tyler Gillett visar upp ett unikt sinne för svart humor och slasher, något som gjorde dem perfekta för att tackla ett par ”Scream”-filmer.
 
Vilka andra skräckfilmer kan du rekommendera på Disney+? Kommentera gärna nedan.
| 25 oktober 2023 15:00 |