Film

Skribent

Emil Skelterwijk

24 juli 2013 | 23:01

Bra filmer med dåliga slut

Äntligen får jag skriva stort i caps look: SPOILERVARNING! Nu ska vi nämligen skriva om det mest känsliga man kan skriva om en film - nämligen dess slut.

Medan filmbolagen skämt bort oss med en hel drös av fantastiska filmslut, så finns det även slut som får en att vilja sätta en armborstpil i tv-rutan. Vi tänkte ta och checka in några av dessa filmer som borde skämmas för sin tredje akt. Återigen: SPOILERVARNING!

Grease

Musikaler kanske inte riktigt tillhör min fredagsfilmgenre, men den här klassiska sing-a-long-filmen håller riktigt hög kvalitet. Detta så klart tills greased lightning visar sig vara någon typ av futuristisk flygfarkost som flyger iväg med Danny och Sandy i slutet. Nog för att man kan ifrågasätta varför någon helt plötsligt skulle börja sjunga om allt som händer i livet, men att vi ska köpa att Danny införskaffat sig en billig flygmotor till gamla bettan - där går ändå gränsen!

War of the Worlds

Världen håller på att gå under av stora bläckfiskliknande aliens. När hoppet tycks vara ute visar det sig att de jävlarna inte ens klarar av en liten förkylning och dör på stående tentakel. Medan alla tycktes ha ett helvete för att överleva i filmen fanns det tydligen en fristad i Boston där inte bara resterande familj är helskinnade utan hela jävla bostadsområdet. Inte ens en tegelsten är rubbad på kåken. Och som grädde på det sliskiga moset har Tom Cruises son, Robbie, helt oskadd hittat hem. Imponerande! Nu kanske man inte kan klaga allt för mycket då filmen är baserad på en bok, men det känns lite som att kalaset började när filmen bestämde sig för att sluta!

Hobbit: En oväntad resa

Att "The Hobbit" är en bra film är väl en sanning med viss modifikation. Men en sanning som inte behöver modifieras är att slutet på den här filmen behöver en fet jävla snyting. Fåglarna som hjälper Bilbo och c:o från skummisarna tar gänget till en klippavsats. Säg mig, varför i hela fridens namn tar inte dessa bevingade fågeldjur gänget hela vägen till Lonely Mountain? Jag vet att fansen gärna poängterar att i boken berättar fåglarna varför de inte vill flyga hela vägen, men i filmen porträtteras de precis som fåglar är på riktigt: dumma djur med fågelhjärnor. Således sitter vi där som fån i biosalongen och försöker förgäves agera gps:er till Gandalf, Bilbo och dvärgarna. Mest för att slutet ska ha någon mening, men också så att vi kan få ner filmerna i antal!

Anger Management

Det finns många romantiska komedier med syndaktigt sliskiga slut. Men herren på täppan av dessa måste ändå vara "Anger Management". En film som annars är ganska hyfsad, går mot slutet över till något som bara sentimentalitetens grundare kan applådera åt. Adam Sandlers karaktär Dave Buznik gör väl inga större fel när han väljer att fria på en baseballmatch. Romantiskt och fint. Däremot har slumpen (eller en dålig manusförfattare) satt Amerikas mjukaste personer på läktaren som tydligen bryr sig mer om äkta kärlek än att få se baseballmatchen de betalat för. Det blir ju inte bättre heller när ena lagets tränare uppmanar Dave att fördröja matchen ännu mer genom att ge den lycklige en ordentlig tungkyss. Orkesterns stråkar jobbar duktigt på i bakgrunden!

Det finns så klart oändligt med filmer med dåliga slut. Utan att ens anstränga sig kan man nog komma på en handfull till, men jag väljer att hålla mig till dessa fyra rullarna. Medan jag inte tror någon av er kommer ha några som helst problem att komma på fler bra filmer med dåliga slut, så lutar jag mig tillbaka och funderar av någon anledning på "Indiana Jones och kristalldödskallens rike"... Vem godkände det slutet kan man undra? Eller rättare sagt, hela filmen?

Vilka filmslut har du retat dig på? Kommentera nedan!

| 24 juli 2013 23:01 |