ANNONS

Skribent

Daniel Berglund

22 augusti 2023 | 16:15

Förläng sommaren med 10 sköna filmer på SkyShowtime

Sommaren må vara kort - men den är inte över än! När kvällarna blir kallare finns det få saker som är bättre än att mysa ner sig i TV-soffan med lite popcorn och en riktigt bra film.
(Detta är en artikel i samarbete med SkyShowtime.)
 
Vår kära svenska sommar börjar lida mot sitt slut, men kanske vill du, liksom jag, fortfarande spendera lite tid med familj och vänner nu i sensommartider. Man sätter sig i vardagsrummet, men så kommer problemet vi alla känner till lite väl bra. Valet av film. För att underlätta denna domedagsdiskussion kommer här ett antal förslag på filmer som jag tycker att man borde ha sett.
 
De finns alla att streama på SkyShowtime, en tjänst där man för bara 79kr/mån får ett brett utbud av filmer - såväl klassiker som moderna blockbusters.
 
 

1. Babylon

 
Något som inte lämnat mig sedan jag såg detta komedidrama av Damien Chazelle är musiken. Den fastnar i huvudet precis som den allra bästa sortens sommarplåga. Filmen handlar om framgångar och misslyckanden hos flertalet karaktärer under perioden då Hollywood gick från stumfilm till ljudfilm. Dessa figurer spelas av en magisk rollista ledd av bland annat Brad Pitt och Margot Robbie. Genom filmen får man även nya insikter i filmindustrins ursprung. Visste du till exempel att den första långfilmen med synkroniserat ljud släpptes 1927 och hette "Jazzsångaren"? Kanske är ditt svar titeln på nästa film i listan.
 
 

2. Nope

 
När vi ändå är inne på filmhistoria kan vi inte glömma bort en av de mest omtalade skräckfilmerna från 2022: "Nope". Regissören är ingen mindre än den legendariska Jordan Peele, som redan etablerat sig som en av skräckgenrens ikoner med filmer såsom "Get Out" (2017) - som du för övrigt också kan se på SkyShowtime. I denna film följer vi Haywood-familjen som bor på en bondgård och får syn på ett UFO ovanför deras mark. De gör allt de kan för att skaffa bevis för detta. "Nope" innehåller mängder av referenser till filmhistorien och fängslar verkligen åskådaren. Det är en modern skräckklassiker. Så, borde du se filmen? Yes!
 
 

3. Downton Abbey: En ny era

 
För att citera Lady Cora Crawley: "The modern world comes to Downton". Vilket är just vad som händer, då filmen likt "Babylon" berör övergången från stumfilm till ljudfilm. Detta samtidigt som familjen Crawley åker på resa till södra Frankrike för att avslöja ett mysterium.
 
Till dig som varken har sett serien eller den första filmen - "Downton Abbey" (2019) - så kan jag lugna dig med att denna film börjar med en sammanfattning av det viktigaste. Men du lär inte bli besviken av att förbereda dig genom att se föregångaren, då detta är en direkt uppföljare i många aspekter. Filmen innehåller utomordentlig rekvisita och kostymförrådet måste ha varit större än Jack Sparrows ego, vilket ändå säger en del.
 
Det är ett fantastiskt manus och jag menar.., Maggie Smith är ju med, så huruvida man borde se filmen är rätt självklart.
 
 

4. Top Gun: Maverick

 
Jag satt som förstenad och mitt hjärta bultade av spänning när Tom Cruise, i en av sina bästa skådespelarinsatser någonsin, navigerade sitt flygplan och med fantastiska manövrar höjde spänningen i "Top Gun: Maverick". Det väckte nästan till liv en pilotdröm i mig, när denna charmige legend accelererar planet och filmen på ett mästerligt sätt klipper ihop alla snabba scener.
 
Men filmen dyker också ner till ett emotionellt djup som chockerade mig. Maverick konfronteras av sitt förflutna och hanterar förlusten av sin bästa vän, som vi såg i första filmen. Det är sannerligen en film som berör och som får en att rysa på flera nivåer. En av årets absolut bästa filmer, om du frågar mig.
 
 

5. Mrs. Harris Goes to Paris

 
Detta är en film som jag tror att många missat - men inte Oscarsakademin, som nominerade den till "bästa kostym", vilket filmen sannerligen var värd. Rekvisitan är förtjusande, vilket kanske inte är förvånande då berättelsen handlar om en brittisk hushållerska som drömmer om att äga en couture-klänning från Christian Dior. Detta för henne till Paris, och den pittoreska stilen ger oss åskådare ett stort leende på läpparna. Lesley Manville spelar Ada Harris på ett komiskt sätt och även om du inte personligen drömmer om en couture-klänning så rekommenderar jag dig att ge den här filmen ett försök. Om du inte reste iväg från Sverige till Paris över semestern så kan detta vara ett bra substitut såhär i efterhand.
 
 

6. Violent Night

 
Mina vänner kallar mig julfantast, och det är svårt att argumentera med dem när jag tränger in en julfilm i denna semesterlista. Men på riktigt, vem vill inte se jultomten på brutala och kreativa sätt slå ner legosoldater i en mörk komedi? Oavsett tid på året. Om du missade denna film i julas så är det hög tid (högtid…) att streama den. Det är David Harbour - skådisen känd för sin roll som Jim Hopper i “Stranger Things” - som spelar vintertidens klassiska karaktär. Ett gäng bryter sig in i en rik familjs område på julafton, och tomten visar vad som händer med de som står nedskrivna på stygglistan.
 
 

7. Ticket to Paradise

 
Om du inte tyckte om att en julfilm var med på listan så presenterar jag en riktig sommarfilm, som fungerar minst lika bra nu när hösten närmar sig och man inte riktigt vill erkänna årstidsskiftet. "Ticket to Paradise" handlar om ett skilt par som reser till Bali för att förhindra att deras dotter gifter sig med en man hon precis träffat. Och miljön är drömmig, men det drömmigaste är nästan skådespelarna, då det är George Clooney och Julia Roberts som spelar mot varandra. Vilken duo! Och detta är faktiskt den 6:e filmen de är med i tillsammans.
 
Roberts är en legend i rom-comgenren, men "Ticket to Paradise" är förvånande nog hennes första på cirka 22 år! Intrigerna må inte nå Marianergravs-nivå i djup, men riktigt bra underhållning är ett faktum.
 
 

8. Jurassic World: Dominion

 
Från en exotiskt miljö till en annan. Du har väl inte missat den senaste filmen i Jurassic Park-serien? Den fick lite blandad kritik men personligen är det väldigt lite som slår att få se dinosaurier i en episk skala. Och det finns det många av, då filmen fortsätter där förra slutade, med att dinosaurierna numera lever bland människorna.
 
Det är förvånansvärt mäktigt när Mario-skådisen Chris Pratt för tusende gången lugnar en velociraptor genom att höja sin hand. Det är också första gången sen originalfilmen som vi får se den ikoniska trion Alan Grant, Ellie Sattler, och Ian Malcolm enas tillsammans. Och det, mina vänner, är storslaget.
 
Hela filmserien går att streama, så det finns ingen ursäkt att missa denna klassiska antologi.
 
 

9. Breaking

 
Minns du den senaste Star Wars-trilogin? Då kommer du säkert ihåg John Boyega, som spelade Finn. Här briljerar han i sin porträttering av huvudpersonen Brian Brown-Easley, som är en marinveteran. På grund av ekonomiska problem och dess inverkan på hans dotter, väljer han att till slut råna en bank. Filmen är baserad på en verklig händelse, vilket alltid ökar spänningsfaktorn. Regissören Abi Damaris Corbin försöker i flera ord beskriva grundläggande problematik i USA. Även om jag önskar att de orden vore bättre förmedlade, så tycker jag att filmens kaotiska brutalitet i sig självt lämnar en känslomässig påverkan.
 
 

10. Mission Impossible-filmerna

 
Vilken av filmerna i den prisbelönta serien menar jag? Hela serien finns på SkyShowtime! Så ta och se dem alla, så kanske du kan avsluta med att se den senaste på bio om du inte redan har gjort det. Tom Cruise har redan dykt upp på listan men i denna filmserie spelar han agenten Ethan Hunt. Berättelsen bygger på en TV-serie med samma namn från 1966. Totalt har de 7 filmerna som hittills släppts samlat in hela 4 miljarder dollar.
 
Cruise insisterar på att göra i princip alla sina stunts själv och utan effekter. Ett beslut som har fått honom att hänga utanför ett flygplan i luften, hålla andan i 6 minuter, och klättra på Burj Khalifa… Spänning är ordet som beskriver filmserien. Konstant spänning.
 

Skaffa SkyShowtime för 79 kr/månad

 
Avslutningsvis finns det alltså många filmer att välja mellan för att i sinnet förlänga din sommar! Både om du vill ha lite egentid eller dela upplevelsen med någon annan. Vill du skratta åt en rom-com, se dinosaurier, mysa med en rik familj på 1920-talet, eller kanske uppleva Hollywoods guldålder? Varför inte se allihopa? De fyller ett brett spektrum av filmindustrins talanger och det är ingen av dessa jag ångrar att jag har sett.
 
Och om du skaffar SkyShowtime så har du möjligheten att se dessa och många andra filmer riktigt billigt! Med en årsprenumeration sparar du dessutom 33% av kostnaden.
 
 
Jag hoppas att ni alla får en riktigt trevlig sensommar och njuter av lite underhållning trots värmens slutspurt. Sommaren må vara kort, men man behöver inte bry sig om att det mesta regnar bort om man lever sig in i en annan värld genom film.
 
Vad kommer ni att se för filmer för att förlänga sommaren? Vad har ni redan sett? Kommentera gärna!
| 22 augusti 2023 16:15 |