Film

Skribent

MovieZine

26 december 2020 | 08:40

Premiär för ”Børning 3” - norska succéfilmen gasar in på Netflix

Vad f*n är "Børning", undrar du kanske? Då är det dags för en snabb genomgång av Norges egna "Fast & Furious".
I USA har "Fast & Furious"-filmerna bjudit på högoktanig underhållning och håvat in pengar i snart 20 år. Men känner du till Skandinaviens svar, "Børning"? De norska succéfilmerna har otippad nog gasat om all konkurrens på den norska bioduken, och lyckas även håva hem höga kritikerbetyg och tunga filmpriser.
 
Det är dags att bekanta sig med grannlandets populära actionkomedi-trilogi.
 
 
Den första "Børning" introducerade publiken för bilentusiasten Roy (Anders Baasmo Christiansen), som dras in i en illegal racing-tävling genom Norge samtidigt som han försöker vara en god far åt tonåriga Nina. Filmen blev 2014 års största norska biosuccé och plockade även hem 6 Amanda-nomineringar och 4 vinster, bland annat för Bästa norska långfilm.
 
 
Två år senare kom uppföljaren "Børning 2 - On Ice". Roy har nyss släppts ut ur fängelset och vill bara få ordning på sitt liv, men ratten kallar på nytt. Nu var det dags för en vild biljakt mot ryska Murmansk. Än en gång prickade regissören Hallvard Bræin in en biosuccé. Med 55.000 sålda biljetter till premiärdagen slog man ett norskr biorekord.
 
 
Tidigare i år släpptes "Børning 3" - med löftet om en ännu större, roligare och snabbare film. Den här gången är målet Tyskland, och den legendariska racingbanan Nürnburgring, en av de längsta och mest utmanande i världen. I rollistan hittas bland andra svenska Björn Kjellman ("Kärlek & anarki").

De två första filmerna finns sen tidigare streama på Netflix och idag släpps del tre. Lagom till premiären har streamingtjänsten låtit skådespelaren Otto Jespersen sammanfatta vad som hänt i "Børning"-världen hittills:
 
 
Har du sett någon av filmerna än? Kommentera nedan.
| 26 december 2020 08:40 |