Skribent

MovieZine

23 januari 2015 | 15:00

Bloggpanelen: "Kan vi adoptera dansk film?"

Veckans bloggpanel ratar Guldbaggegalan och tipsar om TV-serierna ingen bör missa.
Bloggpanelen är tillbaka, utsövda, fulla av energi och toksugna på att bita tag i veckans frågor. Idag är det Fiffi Lundh från Fiffis filmtajm , Cecilia Burman från The Nerd Bird och Steffo Pettersson från Flmr som ska diskutera tre frågor som filmälskare brukar ha tydliga åsikter om: svensk film och Guldbaggegalan, TV-serier och vad som ligger överst i ska-se-högen.På måndag är det Guldbaggegalan, den svenska varianten av Oscarsgalan. Är du pepp på galan, blir du extra nyfiken på de nominerade filmerna och hur ser du på svensk film över lag?
 
CECILIA: Om man säger så här. På måndag kväll slår jag på min dator och loggar in på min Högst Beroendeframkallande Osvenska streamingtjänst och bullar upp med kuddar i soffan eftersom det har kommit ut sprillans nya avsnitt av ”Girls”, ”Looking” och ”Togetherness”. Vad som händer på Guldbaggegalan känns inte jätterelevant för min framtida filmkonsumtion. 
 
Av de nominerade i kategorin Bästa film har jag bara sett ”Turist”, en film jag har blandade känslor för. Den nominering som glädjer mig mest är Anita Wall för bästa kvinnliga biroll i ”Hemma”, men synd att inte Erik Lundqvist (som spelade Tom) fick en motsvarande nominering i samma film. Svensk film har haft ett starkt år internationellt med ”Turist” och ”En duva satt på en gren”, men personligen är mitt intresse ljummet. Trots att jag inte sett Gentlemen tror jag att David Dencik får en bagge. Han är alltid bra. I år ser jag mest fram emot ”Cirkeln”. Hoppas att Levan Akin gör boken rättvisa, eller nä, skit samma, hoppas bara att det blir en tillräckligt smart, mörk och magisk film!

STEFFO: Nu tror jag allt att du fredagsskojar lite! Vet inte ens vilka som är på tapeten. Guldbaggegalan känns alltid som ett pinsamt försök att härma eventgiganterna borta i Hollywood. Galan har tex alltså något som heter “biopublikens pris” där svenssons ska rösta på någon av de 3 mest sedda svenska filmerna 2014. Kvalitétsmässigt låter det lika stabilt som att låta kidsen rösta i “Idol”... Du kan tycka vad du vill om den ytliga Drömfabriken i väst, men fixa filmgalor bör överlåtas till dessa experter i ämnet!Jag vill gärna att svensk film ska vara toppipopp! Men det funkar liksom inte hos mig. Överlag känns det ansträngt med dialoger som ingen vettig människa skulle haspla ur sig i verkligheten. Annars är det pretto mest hela tiden. Jag kan för mitt liv inte förstå storheten med Roy Anderssons filmer. Eller varför svenska folket vallfärdar till biograferna så fort det står Robert Gustafsson på filmaffischen. Kan vi adoptera dansk film? Vaddå? Surpelle!? Jag!? 

FIFFI: Inte pepp alls i år faktiskt. Tyvärr kanske jag ska säga. Jag brukar tycka att Guldbaggegalan är som en bra förfest inför Oscarsgalan men det känns väldigt fjuttigt i år. Antagligen beror det på att “Gentlemen”,  “Turist” och Roy Anderssons duvfilm i princip prenumererat på samtliga nomineringar och att just dessa tre filmer inte berör mig nämnvärd. Jag tycker “Min så kallade pappa” var förra årets i särklass bästa svenska film så jag kommer givetvis heja på Vira Vitali i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll men resten av måndagskvällen kommer jag mest dricka kaffe och spela på underläppen. 

Det är så lätt att underskatta svensk film, det har kommit många filmer de senaste åren som är helt otroligt bra. “Hotell”, “Bitchkram”, “Hallåhallå”, “IRL”, “Between 2 fires”, “Play” för att nämna några. Att dissa svenska filmer rätt av för att dom är just svenska känns bara larvigt. Som om det inte finns några svindåliga amerikanska filmer, haha, joråsåatt. Vi filmnördar säger ofta “så mycket film, så lite tid” men det är nästan mer sant när det kommer till TV-serier. Aldrig förr har det varit enklare att grotta ner sig i välgjorda TV-serier men det tar mycket tid att klämma säsong på säsong på säsong. Kan du ge några tips på TV-serier, några riktiga guldkorn, som ingen bör missa? 

CECILIA: Det finns inget som heter ”för lite tid”, bara dåliga ursäkter. Min favoritserie just nu är ”Game of Thrones” (jag vet, den har paus, men som en uppvärmning inför säsongspremiären i april ser jag om samtliga fyra säsonger i ett svep). Har man, liksom jag, problem med att det dyker upp ett par snygga tv-tuttar och snor uppmärksamheten i tid och otid bör man ha i åtanke att om det inte vore för dem så skulle man ju fatta vad alla håller på med. Och det är INTE meningen att man ska hänga med i intrigerna, för då vore säsongsavslutningarna inte lika… häpnadsväckande. Skämt åsido. Att se Peter Dinklage och Lena Headey munhuggas är värt besväret.
 
Andra rafflande (och mörka) serier som man genast bör kasta sig över är ”Fargo”, ”The Leftovers” och ”True Detective”. För lättsam humor kan jag varmt rekommendera ”Doll & Em”, ”Togetherness”, ”Girls” och ”Orange is the New Black”. Själv rustar jag inför att se Golden Globes-vinnaren ”The Affair”, och ”Olive Kitteridge”. Och ja ja, jag kommer att fortsätta se på ”Walking Dead”, även fast den mest ger mig huvudvärk nu för tiden. 

STEFFO: Just nu “Fargo”! Ingen får missa denna pärla till serie som mixar in den märkligt sköna känslan från filmförlagan. Udda karaktärer här också förstås, med en strålande Billy Bob Thornton och en kufisk Martin Freeman. Komediälskare bör inte missa “Community”, så mycket meta om populärkulturen var länge sedan jag matades med. Annars är det lätt att förföras av ess som “Game of Thrones”, “Sherlock” och “True Detective”. Dessutom är jag en sucker på “Downton Abbey”! Boxarna med “Frasier”, “Seinfeld” och “Simma lugnt Larry” kan jag för övrigt repristitta på alla dar i veckan!

FIFFI: “Transparent”. Nu skulle det platsa med en redig svordom för att liksom förstärka hur otroligt bra den här serien är men jag avstår och litar på folks omdöme. Annars försöker jag hålla mitt TV-serietittande på en någorlunda låg nivå. Det är svårt att hinna med att skriva dagliga filmrecensioner om jag fastnar framför nån kanonserie som hållt på i flera år men jag är mänsklig, jag trillar dit ibland, visst gör jag det. “Sherlock”, “Game of Thrones”, “Bron”, “The Killing” och “True Detective” är stora favoriter och jag hittar ofta tillbaka till boxarna med  “House”, “Frasier” och “The Shield”.Nu är det helg igen och dags att beta av några av filmerna i den där ska-se-högen som bara växer och växer. Vilken film ligger överst i din hög?

CECILIA: ”Call Girl”, ”Snowpiercer” och ”Mud”. Svensk moralpanik (då syftar jag alltså på Palme-debatten som följde), sci-fi-dystopi och en McConaughey jag missat. Jag vet nog ingen som har haft så fantastiska två-tre år bakom sig som den senare. ”Paper Boy”, ”Dallas Buyers Club”, ”True Detecitve” och ”Interstellar”. Just sayin. Snubben är stabil. 

STEFFO: “Stoker” med Nicole Kidman. Den har legat länge i den där högen nu. Dags att beta av den. Jag litar på Nicole. Litar alltid på Nicole. Sedan är jag lite nyfiken på första säsongen av “Person of Interest” också. 

FIFFI: “Fight Club”. Det börjar bli dags att se om den nu. Dels för att förhoppningsvis kunna återupprätta David Finchers heder i min skalle litegrann efter magplasket “Gone Girl”, dels för att Edward Norton var så väldans bra i “Birdman”.

Kommer du att se Guldbaggen på måndag? Kommentera nedan.
| 23 januari 2015 15:00 |