Serie

Skribent

Oscar Ajax

5 november 2015 | 17:00

Blir årets julkalender den bästa nånsin?

I årets julkalender ”Tusen år till julafton” med Erik Haag och Lotta Lundgren får vi följa med bakåt i tiden då man åt fårskalle till middag, när vuxna rökte i bil och barn inte fick prata om de inte blev tilltalade.
Barn har alltid funnits, men hur de har upplevt sina liv, vad de gjort, känt och funderat kring har sällan ägnats någon uppmärksamhet. Nu är det dags att berätta barnens historia.

Så beskriver de årets julkalender och jag känner att WOW, det här kommer bli första gången jag tittar på julkalendern på typ 15 år. Jag menar, alla julkalendrar sen typ ”Mysteriet på Greveholm” fram tills förra året har ju inte varit mycket att hänga i julgranen. Men Erik och Lotta är ju så grymma tillsammans och Thelma/Louise (produktionsbolaget bakom "Historieätarna") som står för årets julkalender filmar och klipper så snyggt.


”I årets julkalender får en grupp barn vara med om ett unikt experiment. De får tillbringa tjugofyra dagar i historien, från för tusen år sedan fram till idag. De får vara med om tider när man åt fårskalle till middag, när vuxna rökte i bil och när barn inte fick prata om de inte blev tilltalade. I videobloggar berättar barnen om hur de upplever experimentet.”

Låter inte det riktigt intressant? Jag är personligen grymt intresserad av att veta när pruttkudden uppfanns och hur det var att äta sig mätt på inälvor. Och det ska bli kul att se att de faktiskt kommer visa hur det har varit på riktigt, med inga gränser alls låter det som. Kommer vi att få se en Lotta röka ner en bil med ett barn i? Eller en Erik bli arg på ett barn som pratar utan att ha blivit tilltalad? Wow, det känns så inte okej men samtidigt helt fantastiskt.


Det kommer ju vara kul för både vuxna och barn att se. ”Historieätarna” (som faktiskt lärt mig mer om historia än vad jag gjorde i skolan, som även Morris säger, ett av de medverkade barnen) för barn, typ.

Om man gillar ”Historieätarna” lär man gilla det här.

Julkalendern ”Tusen år till julafton” har premiär som alltid den 1 december på SVT1 och Barnkanalen och sänds varje vardag 07.15 och 18.45 och helger 08.45 och 18.45.
| 5 november 2015 17:00 |