berlin 2024

Skribent

Jonathan Enochsson

29 februari 2024 | 20:00

Johan Renck skickar ut Adam Sandler i rymden - premiär för udda sci-fi-rulle på Netflix

Netflix satsningen ”Spaceman” fick ett blandat mottagande i Berlin, men de flesta kritiker är överens om att Renck lyckats få ut en stark prestation från Sandler.
Svenske regissören Johan Rencks Netflix-satsning ”Spaceman” tillförde mycket stjärnglans till de röda mattorna under årets Berlinale. Adam Sandler, Carrey Mulligan och Paul Dano var alla på plats tillsammans med filmens regissör.
 
”Spaceman” följer astronauten Jakub Prochazka (Sandler) som utför ett solouppdrag till Venus. I sin ensamhet möter han en uråldrig rymdvarelse, som hjälper honom att möta uppdragets utmaningar, och reflektera över sin egen tillvaro i vårt gigantiska universum.
 
Under Berlins filmfestival berättade Johan Renck om valet att skildra ensamhet och isolering:
 
- Vi spelade in filmen precis efter pandemin och alla hade precis upplevt den unika isoleringen som det innebar. Man drömde om att få socialisera med andra människor och det var något som verkligen påverkade inspelningen. Adam var ofta ensam på inspelningarna, hängandes från gigantiska kranar för att simulera rymdmiljön. Så filmen handlar verkligen om ensamhet, men också om att vara helt bortkopplad.
 
Large 35e8a4f0904271d2b421adbcb8422987 spaceman
 
Adam Sandler nämnde även svårigheterna att spela in en film som utspelar sig i total tyngdlöshet:
 
- Jag är inte jättevig, så det var tufft att ständigt hänga i linor. Det gjorde ont. Jag försökte säga till stuntmännen som satt fast mig i anordningen att det gjorde ont, men ingen trodde på mig. Jag fick också mycket kritik från Johan, han tyckte inte att jag såg tyngdlös ut, så teamet fick hissa upp honom så att han kunde visa mig hur jag skulle göra.
 
Kritikerna verkar överens om att filmen har sina svagheter, the Guardian kallar bland annat Rencks film för ”en rymdresa som inte leder någonstans” och Varietys reporter tycker att filmen är ”en dyster och långrandig science fiction saga”. Sandlers prestation beskrivs däremot som stark av de flesta medier som finns på plats och Total Film beskriver Sandlers prestation som ”gripande”.
 
”Spaceman” har premiär på Netflix på fredag.
 
| 29 februari 2024 20:00 |