Film

Skribent

Alexander Kardelo

18 mars 2021 | 11:30

"Black Widows" öde avgörs i sista sekunden

Blir det biopremiär, streaming eller både och?
Disneys distributionsplan för "Black Widow" kan avgöras sent. Världspremiären 29 april närmar sig, och Disney har redan utlovat en biopremiär. Men frågan kvarstår om Marvel-filmen blir exklusiv för biograferna, eller följer Rayas fotspår och släpps som Premier Access på Disney+.

Disneys VD Bob Chapek säger till Deadline att man måste vara flexibel i pandemitider:

- Situationen förändras ständigt. För bara några veckor sedan hade biograferna i New York och Los Angeles stängt. Nu är de plötsligt öppna, så vi väntar och ser hur den potentiella biopubliken svarar på det. Vi förblir flexibla. Vi kommer antagligen ta beslut i sista minuten när det gäller hur dessa filmer släpps på marknaden, vare sig det är "Black Widow" eller en annan titel.
 

"Bio är inte det enda sättet"

 
Coronaåret 2020 tvingade många filmbolag att släppa stora titlar direkt på streaming. Disney var tidigt ute med att anpassa sig till nya tidens utmaningar och möjligheter. Man gav ut "Mulan" som en Premier Access i USA (filmen kostade runt 30 dollar att köpa, utöver abonnemanget). Deras animerade äventyr "Raya och den sista draken" visas just nu både på bio och som Premier Access på Disney+.

En Marvel-film som "Black Widow" drar vanligtvis in massor av cash på bio, så det låter bara vettigt att Disney värnar om en biopremiär. Men möjligheten finns alltså att kunder på Disney+ kan få välja att se filmen även hemifrån.

- Vi älskar biofönstret. Det är viktigt för att bygga våra franchiser. Samtidigt tror vi inte att det är det enda sättet... Vi får se vad som sker de närmaste månaderna. Det är svårt att förutse konsumentens vanor när världen återgår till det normala, säger Chapek.
 
 
Den svenska biopremiären för "Black Widow" är just nu satt till 5 maj.
| 18 mars 2021 11:30 |