Serie

Skribent

Patrik Jonsson

1 oktober 2010 | 20:41

Blåblodigt och strandpromenader

Premiärerna har ju bokstavligen avlöst varandra den gångna veckan i USA. så jag tänkte att vi skulle ta oss en snabb titt på hur en del av dessa pilotavsnitt har sett ut. Vilka har imponerat och vilka har svikit?

En serie som har mottagits väldigt positivt av både publik och recensenter och som även jag personligen varmt kan rekommendera till er alla är serien "Blue Bloods" med gamla hederliga Tom "Magnum" Selleck i huvudrollen.

Ett polisdrama som verkligen bjöd på ett lovande pilotavsnitt och detta blir säkerligen en serie som bara kommer att växa, i alla fall om den fortsätter att hålla samma klass som piloten. Det enda som en del recensenter har varit oroliga för är ifall de olika fallen i avsnitten får ta för mycket plats, risken är då att serien bara blir en polisserie i mängden och det kan jag faktiskt hålla med om. Men nu så fungerade det i alla fall bra i det första avsnittet som bjöd på minst lika mycket familjedrama som polisdrama.

Bortsett från "Boardwalk Empire" så bjöd "Blue Bloods" helt klart på det mest lovande av alla premiär avsnitt hittills i höst.

Serierna "Lone Star" och "The Event" hade också premiär i veckan och de gick bokstavligen "heads up" mot varandra på respektive kanal ( NBC & FOX ) och segraren är väl hittills svår att utse. Jag personligen gillade båda serierna och jag gillade dem faktiskt dessutom väldigt mycket. Hursomhelst så har kritikerna och även publiken i det stora hela gillat dem, men nu har Fox beslutat sig för att lägga ner "Lone Star" och det efter två avsnitt, på grund av dåliga tittarsiffror.

Ja, kanske det inte var en sådan bra idé att sända den samtidigt som "The Event" trots allt? Det skulle vara beklagligt ifall den läggs ned utan att få en riktigt chans då piloten verkligen var lovande. "The Event" är däremot riktad mot den bredare massan, men tidigare så har ju serier haft en tendens att havererat trots detta faktum. Här hemma så har ju dock SVT storsatsat på den serien så för deras skull så får man väl hoppas på att den blir långlivad. "The Event" var bättre än vad jag innan hade vågat att hoppats på, den imponerade faktiskt måste jag säga. Ett riktigt grymt premiäravsnitt och bara efter ett enda avsnitt så kan man redan dra paralleller till serier som "24" & "Lost", en del nämner även "Damages". Jag ser helt klart fram mot nästa avsnitt, det finns faktiskt en stor risk för att "The Event" blir beroendeframkallande. Serien hade dessutom riktigt höga tittarsiffror på premiären, något som då dessvärre "Lone Star" istället har fått betalat för.

Fler serier som har debuterat under veckan är bl.a "Chase", "Undercovers", "Shit my dad says", "Detroit 187", "Outsourced", "Running Wilde", "Hawaii Five-O", "Mike & Molly" och "The Defenders".

Här kan jag säga att "Chase", "Undercovers" & "Hawaii Five-0" är serier som är helt okej, de sticker inte ut, men är inte alls dåliga heller. Vill man döda en timme eller två i veckan så är dessa fyra goda aspiranter. "Hawaii Five-0" är nog den starkare av dessa, ytlig visst, men faktiskt ganska så rolig och underhållande. Dessutom så är det en serie som absolut kan växa.  "Undercovers" ligger inte långt efter, den är som en blandning av "Alias" och "Mr. & Mrs. Smith", gillar man agentserier så är den definitivt given. Samtliga av dessa serier har fått tagit del av varierande recensioner, ingen har dock blivit totalt kapad ännu.

"Detroit 1-8-7" är den serie jag är mest splittrad efter och där tycks jag vara helt överrens med den större delen av kritikerkåren. Pilotavsnittet var riktigt bra, långt över förväntan och samtliga skådespelare var riktigt duktiga där Michael Imperioli imponerade mest. "Detroit 1-8-7" är helt klart en snutserie i min smak, så varför är jag då splittrad? Jo därför att från början så var serien tänkt att vara filmad som en slags mokumentär, man övergav dock senare denna idé men det fanns ändå "rester" kvar av det formatet. Inget fel i det, men problemet är att de har valt att även behålla alla jäkla "bleep" så fort någon använder det berömda ordet fuck och det störde mig något så fruktansvärt. "Detroit 1-8-7" förtjänar mycket bättre och jag hoppas innerligt på att de "snyggar" till serien i fortsättningen för annars så var den faktiskt grymt bra. (För de som inte vet så är 1-8-7 utryckningskoden för mord).

En annan serie som jag är helt överrens med kritikerna om är "The Defenders" som överträffade mina förväntningar. Smart och underhållande och kemin mellan Beluschi och O´Connell är mycket lyckad! Dessutom så skiljer den sig rätt så mycket från de mer ordinära s.k. rättegångsserierna. Denna och "Detroit 1-8-7" är två serier som jag verkligen hoppas på att får "överleva", för risken finns ju att de drunknar bland allt annat.

Slutligen så har vi då komediserierna och där var det då inte mycket att hänga i granen. Endast "Shit my dad says" var en godkänd serie med underbare William Shatner i huvudrollen. "Running Wilde" var den absolut sämsta och jag fattar inte ens att den fick komma ut till sändning överhuvudtaget, fjantig är bara förnamnet. "Outsourced" var heller inget underhållande, platt och tråkig och den har dessutom kallats för trångsynt och rasistisk av många kritiker. Till skillnad från ovannämnda serier så har dock "Mike & Molly" hyllats duktigt av kritikerna och den fick även ett varmt mottagande av tv-publiken. Personligen så finner jag det helt obegripligt då jag tyckte att serien var allt annat än underhållande.

Sedan en sak till, detta har nämnts på forumet tidigare, men det är värt att nämnas igen; HBO har redan nu tagit beslut om att "Boardwalk Empire" får en andra säsong !

Dessutom så ryktas det nu om att yttligare en maffiaserie kan vara på väg att bli verklighet, nämligen en TV-serieversion av "Goodfellas". Jag personligen anser ju att det är världens bästa film så frågan är ifall jag verkligen vill se den som serie. Tydligen så ska kanalerna riktigt dregla efter att lägga vantarna på rättigheterna.

| 1 oktober 2010 20:41 |