Skribent

Anna Thunman Sköld

19 augusti 2014 | 13:00

Birro, Herngren och Lassgård i höstens SVT-dramer

I dag höll SVT sin stora höstpresentation.
En relationskomedi i regi av Felix Herngren, Peter Birros dramaserie om rockdrömmar på 1990-talet och nya Bäckström-äventyr signerade Leif GW Persson är något av det vi kan se fram emot i SVT under hösten. Dessutom belgiska thrillerserien "Salamander" och påkostade BBC-dramat "Det blodröda fältet".  

Texterna här nedan är tagna från SVT.

"Taxi" - seriestart 30 oktober i SVT Flow. 8 avsnitt.

"Taxi" är en relationskomedi i ett baksäte, i regi av Felix Herngren med manus av Andreas T Olsson. 

I baksätet sitter det neurotiska paret Alice och Magnus som spelas av Jennie Silfverhjelm och Andreas T Olsson. Varje nytt avsnitt är en ny taxiresa. Till jobbet. Till parterapeuten. Till en begravning. Omständigheterna skiftar, men Alice och Magnus lämnar aldrig baksätet. 

Alice och Magnus har varit tillsammans i snart tio år och befinner sig i ett förhållande som står och väger: "Ska det verkligen vara vi i resten av livet?". Paret tillhör den klimatsmarta generationen som gjort ett medvetet val att inte ha någon bil, men de har svårt för kollektivtrafiken och hinner aldrig cykla. Därför åker de alldeles för mycket taxi. 

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Rockstjärnedrömmar i "Viva Hate". Foto: Daniel Zorman/SVT 

"Viva Hate" - senare i höst i SVT1. 3 avsnitt.

Peter Birros nya dramaserie "Viva Hate" handlar om två saker: musik och ung, desperat kärlek. Den handlar om drömmen att bli något stort, om hur svårt det är att slå sig fri från sitt förflutna – och om de ständiga konsekvenserna av val man gjort. Dramaserien utspelas i Göteborg i början av 90-talet.

Daniel (Tom Ljungman) är en ung man på 18 år som tillsammans med kompisarna Morgan (Wilhelm Johansson),  Fabian (Mandus Berg) och Juan (Johannes De Lima) startar bandet Viva Hate. De drömmer om att bli rockstjärnor. Stora rockstjärnor. Som The Smiths, Cure och The Cult. Eller rättare sagt – de ska bli rockstjärnor.

Andra roller i "Viva Hate " görs av bland andra Anna Åström, Anastasious Soulis, Lena Endre och Peter Andersson. Regi: Jens Lien.

"En annan tid, ett annat liv" - senare i höst i SVT1. 3 avsnitt.

Ockupationen av västtyska ambassaden 1975, en byk som fortfarande har fläckar. Ett olöst "bögmord" 1989. Spår som leder in i maktens nutida korridorer. Det är vad den nye Säpo-chefen Lars Martin Johansson, LMJ, får att hantera när han tillträder.

Dramaserien "En annan tid, ett annat liv" är baserad på Leif GW Perssons roman med samma namn. Serien är gjord av samma team som låg bakom "En pilgrims död" (2012). Rolf Lassgård är tillbaka i rollen som LMJ tillsammans med Helena af Sandeberg som Eriksson och Claes Malmberg som Evert Bäckström. 

I övriga roller: Henrik Norlén, Kjell Bergqvist, Jacob Ericksson, Johannes Brost och Per Svensson.
Dessutom gör Helena Bergström rollen som statssekreterare Helena Stein.  Manus: Sara Heldt och Johan Widerberg. Regi: Kristian Petri.

"Det blodröda fältet" - startar 30 augusti i SVT1. 6 avsnitt.

Kitty, Rosalie och Flora anländer som frivilliga sjuksköterskor till ett brittiskt fältsjukhus nära fronten i Frankrike 1915. De kastas huvudstupa in i en värld som inget kunde ha förberett dem på, och tvingas dessutom kämpa hårt för att bli accepterade av läkare och sjuksystrar. Gamla traditioner och hierarkier ställs på sin spets samtidigt som de befinner sig mitt i krigets brutala verklighet. 

I rollerna i den här påkostade BBC-serien bland andra Oona Chaplin, Marianne Oldham, Alice St Clair och Hermione Norris.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Filip Peeters gör huvudrollen som polisinspektör Paul Gerardi i "Salamander". Foto: Betafilm

"Salamander" - startar 6 september i SVT2. 6 avsnitt.

Under ett spektakulärt inbrott i en bank i Bryssel töms 66 väl valda bankfack. Bankdirektören vill hålla det hela hemligt, men polisinspektör Paul Gerardi får ändå nys om vad som hänt. När flera centrala personer kopplade till brottet mördas och försvinner börjar Gerardi ana en större konspiration. 

I bankfacken förvarade inflytelserika personer sina mest intima hemligheter, dokument och foton – som om de hamnar i fel händer kan få konsekvenser för en hel nation. 

Thrillerserien "Salamander" gjorde stor succé i Belgien häromåret. 


Läs mer:
| 19 augusti 2014 13:00 |