Film

Skribent

MovieZine.se

19 september 2013 | 18:01

Biopremiär för Blondinbella

Isabella Löwengrip har en av rollerna i ungdomsdramat "Orion", som efter flera år i produktion är klar för premiär. Kolla in trailern här...

Efter en produktionstid på fyra år, utan något finansiellt stöd och med stora ideella insatser, har nu den svenska långfilmen "Orion" premiär i oktober. I rollerna syns bland andra Filip Berg, Blondinbella, Dogge Doggelito, Johannes Brost och Jessica Zandén.

"Orion" är frukten av ett projekt genomfört av unga, entusiastiska filmskapare med en vision. Filmen bygger på ett originalmanus av manusförfattaren Johan Häll. Regissören Elias Kababa fick manuset i händerna 2008 och året därefter, 2009, genomfördes inspelningarna. Därefter har produktionen genomförts etappvis och även legat på på hyllan under perioder då bristande resurser och ekonomi har satt stopp. Men nu är "Orion" äntligen klar för biopubliken.

Den är en film som produceras utanför filmbranschens traditionella nätverk, utan stöd från Filminstitutet. Filmen riktar sig direkt till målgruppen, utan kompromisser och utan hänsyn till åsikter från filmkonsulenter och andra makthavare i branschen. Det har bland annat påverkat filmens rollbesättning, säger producent Thomas Aziz i ett pressmeddelande:

- Filmens målgrupp är ungdomar och de bryr sig inte om vad de etablerade filmkritikerna tycker. De läser vad Blondinbella säger på sin blogg. Vi har valt att samarbeta med profiler som vi tror att ungdomar vill se i en film.

Ungdomsdramat "Orion" hade inte blivit verklighet utan alla de skådespelare och andra som ställt upp ideellt eller för ett lågt arvode. En av dem är Isabella Löwengrip, Blondinbella.

- Det känns roligt att filmen äntligen har premiär. Det är ett bra bevis på att det lönar sig att inte ge upp och fortsätta kämpa med det man brinner för, säger Isabella Löwengrip.

Hela gruppen som drivit projektet är unga entreprenörer som representerar en ny och envis generation svenska filmskapare.

- Vi vill att Filminstitutet och etablerade aktörer i svensk filmbransch ska se oss. Vi vill att de ska se att vi kan göra film, att det går att göra film trots att man inte gör som man alltid gjort och inte har alla de rätta kontakterna, säger Thomas Aziz.

"Orion" är den första svenska långfilm som kommer att visas på svenska biografer utan hjälp av en distributör. Det är redan klart att den kommer att visas på minst 50 biografer över hela landet.

Foto: Lina Hartman

| 19 september 2013 18:01 |