Film

Skribent

Alexander Kardelo

7 januari 2021 | 14:00

Biointäkterna sjönk med 71 procent under 2020

Ett mörkt år för hela filmbranschen. Nu har vi siffrorna som visar exakt hur COVID-19 har påverkat biljettförsäljningen.
12,4 miljarder dollar, eller 102 miljarder svenska kronor - så mycket pengar landade den globala biokassan på under år 2020. Ett rejält tapp på 71% jämfört med år 2019, noterar Deadline.

Coronapandemin slog som bekant igen många av världens biografer och tvingade Hollywoods studios att ställa in sina efterlängtade premiärer.
 
Men trots det finns det en del filmer som klarade sig bättre än andra. Lokala filmer tog för sig mer än vanligt på den internationella marknaden. I brist på amerikanska blockbusters gick bland annat danskarna man ur huse för att se Thomas Vinterbergs hyllade dramakomedi "En runda till" med Mads Mikkelsen - filmen har setts av över 800 000 danskar sedan biopremiären i höstas.

Den mest inkomstbringande filmen i världen blev krigsfilmen "The Eight Hundred", som med 461 miljoner dollar (bara i Kina) toppar den globala topp-10-listan. I Japan slog animéfilmen "Demon Slayer" rekord som den mest inkomstbringande filmen någonsin.
 
"Bad Boys for Life" blev den mest sedda filmen i USA. I Sverige ligger "Tenet" etta bland 2020 års premiärer.
 
Hopp och oro inför bioåret 2021
 
Filmåret 2021 är fortfarande täckt av ovisshet. Biograferna hoppas att "No Time to Die" ska kickstarta biobesöken i april, men det finns en risk att Bondfilmen blir ännu mer försenad. Samtidigt väcks en ny oro för att ökad piratnedladdning ska påverka biointäkterna negativt, skriver Deadline. Mycket på grund av Warner Bros beslut att släppa årets samtliga storfilmer på streaming.
 
Men många är hoppfulla om att filmpubliken saknar sina biografer och kommer att leta sig tillbaka, så fort bioutbudet kommer igång på nytt. Hur lång tid det tar, kvarstår att se.
| 7 januari 2021 14:00 |