Film

Skribent

Anders Eklöf

28 december 2020 | 15:08

Animefilmen "Demon Slayer" slår rekord i Japan - större än "Spirited Away"

Fortsättningen på den galet populära animeserien "Demon Slayer" slår stora rekord i hemlandet.
Det var längesedan de animerade tv-serierna från Japan sågs som en obskyr subkultur här i väst, med tanke stora succér som Hayao Miyazakis älskade filmer som "Min granne Totoro" och "Spirited Away" eller den enormt framgångsrika "Your Name" av regissören Makoto Shinkai som hade biopremiär för några år sedan.  
 
Den senaste och utan tvekan största succén i animevärlden är "Demon Slayer the Movie: Mugen Train", som är en fortsättning på den enormt populära tv-serien "Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba". Serien handlar om pojken Tanjiro som måste kämpa mot människoätande demoner som mördat hans familj. Filmen är helt enkelt nästa del i berättelsen, där hjältarna hamnar på ett tåg som är drabbat av en rejält farlig demon. 
 
 
Sedan biopremiären i Japan för ungefär två månader sedan har filmen nämligen dragit in omkring 32,5 miljarder yen, eller 2,6 miljarder kronor, vilket gör den till landets mest inkomstbringande film någonsin. Innan dess var just Miyazakis "Spirited Away" från 2001 rekordhållare, som nu får känna sig besegrad. 
 
Under dessa månader har cirka 24 miljoner biobesökare sett filmen på 379 biodukar. Andra stora filmer som den nu slagit på fingrarna är "Titanic" och "Frost". 
 
Vissa tror att den enorma succén kan bero på avsaknaden av stora sommar- och höstfilmer från till exempel Disney och Marvel, som under året har fokuserat mer på streaming. En annan orsak är att mangaserien som tv-serien är baserad på, av Gotoke Koyohara, har sålt i 120 miljoner exemplar i olika format sedan den började publiceras 2016. 
 
"Demon Slayer the Movie: Mugen Train" var tänkt att ha en svensk biopremiär någon gång under våren, men vi får nog se om biograferna öppnar tills dess eller inte. 
 
Har du sett eller läst Demon Slayer? Vill du se den på bio?
| 28 december 2020 15:08 |