Serie

Skribent

Patrik Jonsson

5 augusti 2013 | 18:01

Billy Bob Thornton drar till "Fargo"

Patrik Jonsson guidar oss igenom veckans TV-nyheter.

Jag insisterade redan för några veckor sedan och påstod att CBS kunde ta och stoppa upp sin vad de kallade "This Summer's One Time Event" och kan nu äntligen säga till eder alla "I told you so".

"Under the Domes" tittarsiffror, trots ett stadigt rasande där folk uppenbarligen hellre föredrog att ligga vid diverse förorenade beachar och bränna sönder sina överviktiga magar än att se på en serie vilken tappade sitt huvudkoncept redan i sitt andra avsnitt, imponerade trots allt på kanalen. Strax över tio miljoner talar sitt tydliga språk, sedan kan man så klart ifrågasätta både vett, etikett och dessa tio miljoner som väljer att semesterfira framför något dylikt, men det är en annan sak. En andra säsong blir det hur än mycket jag gnäller.

Och apropå miniserier och Stephen King med för den delen, NBC har hela fyra vad de själva kallar för "miniserier" på gång. Efter kanalens succé "Hannibal", som faktiskt höll sig till kabelkanalformatet (12-13 avsnitt per säsong) som utlovat, har de nu alltså nya planer. Först ut är en miniserie som bygger på Stephen Kings roman "The Tommyknockers". Har inte den redan gjorts frågar ni, jo men det bryr sig inte NBC om. Sedan har de en serie kallad "Hillary" under utveckling, gissa vad den handlar om? Korrektamundo och där ska vi få se Diane Lane som den forna presidenthustrun.

Inga fler film/bok-adaptioner efter "Hannibal"? Jo självklart, NBC har nämligen valt att ta på sig ännu en rysarklassiker; "Rosemary's Baby". Inte så mycket är känt kring denna förutom att NBC:s miniserierversion ska utspela si: i Paris. Bonjour!

Även Fox tänker traska in på superhjältespåret, kanalen avslöjade nämligen i slutet av förra veckan att deras serieversion av Washington Irvings "Sleepy Hollow" inte kommer att likna filmen det minsta. Nä för den var ju riktigt bra. Istället ska det hela bli en slags superhjälte/actionhjältehistoria där Ichabod Crane mer liknar Clark Kent än den Crane vi annars är vana att se. Det är dessutom inte en huvudlös ryttare utan fyra, Ichabod arbetar under-cover, detta blir Fox:s svar på ABC:s sagoserie "Once Upon A Time" och yaddi yaddi yadda. Jag och ganska garanterat, även Washington Irving gråter blod. Hör jag om en sagoserie eller superhjälteserie till måste jag nog snart byta intresse.

Premiärdags för, en efterlängtad comeback för min del; "24: Live Another Day"! Kiefer Sutherland kommer tillbaka som Jack Bauer i april, stryk och pisk ska alla ha! 00-talets ende actionhjälte behövs så enormt mycket även på 10-talet, våren 2014 är det alltså ingen tid för de blödiga, dammit!

Breaking John Lithgow-news, ja jag är ju förälskad i karln, så here it goes. Lithgow kommer att reprisera sin roll som Barneys farsa i den absolut sista säsongen av "How I Met Your Mother". Jag personligen följer inte ens serien, men jag såg självklart avsnitten där Lithgow gästspelade så trogen honom som jag är och lika självklart kommer jag att se detta avsnitt! Lithgow kommer dessutom (och dessvärre) även att dyka upp i ABC:s spin-off "Once Upon A Time In Wonderland", men endast som röstskådespelare åt White Rabbit, så det kan jag nog, ursäkta uttrycket, hoppa.

En första trailer till BBC One:s tredje säsong av den omåttligt populära "Sherlock" har gjorts offentlig. BBC har även avslöjat vilken skådespelare som kommer att spela den tolfte doktorn i "Dr. Who" och denna gång log lyckan åt Peter Capaldi.

Några ytterligare mumsigheter kring "American Horror Story: Covern" har avslöjats. Vi visste sedan tidigare att underbara Kathy Bates ska ha en större roll och nu vet vi även som vad; en seriemördare! Fanjävlatastiskt! Karaktären heter Marie Delphine LaLaurie och är ett societetslejon med rötter i Louisiana. Efter en mystisk brand i hennes hus 1834 fann man bundna, kedjade och torterade slavar bland brandresterna. Som om detta inte vore nog kommer vi att få se Angela Bassett som voodooprästinna och återigen Jessica Lange, denna gång som häxa.

Kabelkanalen Starz har tillsammans med Miramax avslöjat att de tänker göra en TV-serie av den kritikerrosade filmen "Cop Land" från 1997. Själv är jag ett enormt fan av filmen och det är inget snack om att det går att göra en mycket bra TV-serie med det underlag som filmen hade. James Mangold, som även regisserade filmen, finns ombord som seriens huvudproducent och manusförfattare, med sig har han Bryan Goluboff ("The Baskeball Diaries" & "In Treatment") samt Kathy Konrad ("Walk the Line"). Korrumperade snutar och andra våldsamheter på kabel? Ja tack!

Till hösten börjar samma kanal sända den sjätte säsongen av Kurt Sutters framgångssaga "Sons of Anarchy" och en sjunde säsong har redan fått grönt ljus. Den sjunde säsongen ser dock ut att bli seriens sista. Under en intervju förra veckan hintade dock Sutter om att den sjunde och förmodligen sista säsongen kommer att bli några avsnitt längre än de vanliga tretton episoderna. Då han blev tillfrågad om planerna på en eventuell spin-off svarade han att de är fullt levande men att det kan dröja ett par år till dess. Det finns även planer på några serietidningar som ska baseras på serien, samt ett TV-spel.

Vi ska stanna kvar lite till hos FX, kanalens högste boss, John Landgraf, meddelade i slutet av förra veckan att Guillermo del Toros kommande vampyrserie "The Strain" kommer att bli en begränsad serie, limited som de säger over där. Med detta menade han att serien kommer att bestå av tre eller max fem säsonger och att de har riktat in sig på någonstans mellan 39-65 avsnitt, "no less, no more", hans egna ord. Han tillade dessutom att allt pekar på att serien "The Bridge" blir förnyad, "Bron" är alltså en succé även bortom pölen skulle man kunna säga, så grattis till dem!

Sedan sparade jag det bästa till sist, i alla fall enligt mig och jag hoppas att även en bunt till av er där ute är ämnade att hålla med. Detta handlar faktiskt också, precis som "Cop Land", om en adaption, nämligen FX:s serieversion av filmen "Fargo". Den elaka jultomten himself, Billy Bob Thornton, har fått en av huvudrollerna! Adaption eller inte, detta är mycket lovande nyheter, classy! Thornton ska spela Lorne Malvo vilken är ungefär samma karaktär som den som Steve Buscemi tog sig an då det begav sig. Jag säger "ungefär" i och med att både serien itself samt karaktärerna ska skilja sig rätt markant från filmens. Buscemis karaktär hette för övrigt Carl Showalter så även karaktärens namn har ändrats. Det bästa av allt, ja ifall nu inte Billy Bob egentligen slår allt; det blir inga Clark Kent-liknande karaktärer som ska jaga sagotroll med armborst, iklädda läder under täckmantel. Ett stort, stort hurray!

Serien "Fargo" ska bestå av en säsong på tio avsnitt och det är "no less, no more" som gäller även här. Detta är alltså en minsiserie, FX:s första dessutom. Bröderna Coen producerar och premiär blir det till våren.

Det var mycket nyheter denna gång, en del dåliga, en del bra och en del riktigt bra, men nu måste jag vila innan jag får skrivkramp, vi hörs dock snart igen!

| 5 augusti 2013 18:01 |