Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

29 juli 2017 | 20:45

Bill Skarsgård om hur han hittade rösten till Pennywise i "Det"

"Rösten har ändrats mycket sedan första gången jag provspelade."
 Bill Skarsgård har alla möjligheter till att bli känd som en ikonisk skurk i och med sin roll som Pennywise i Andres Muschiettis efterlängtade "Det". Av de klipp som släppts hittills att döma verkar han åtminstone vara på god väg.
 
En stor del av Tim Currys rolltolkning i originalet från år 1990 satt i hans röst, och i en längre intervju med Collider går Bill bland annat in närmare på hur han själv tänkt kring den obehaglige clownens bisarra röst:
 
- Jag lekte runt med en hel del olika versioner av vad den här saken skulle kunna låta som. Rösten har ändrats mycket sedan första gången jag provspelade. Jag utforskade olika versioner av det, och letade efter vad som skulle funka bäst hos publiken. Det var egentligen först när vi hade det fullständiga make up-testet och vi fick se hur karaktären faktiskt skulle se ut som det föll på plats. Det är en väldigt abstrakt grej att förbereda rösten utan att ha någon aning om hur karaktären kommer att se ut. Jag hade ingen aning om hur sminket skulle se ut. Mitt första test med allt på var första gången jag fick se hur jag skulle se ut som karaktären, och det var nödvändigt för mig för att slutligen komma fram till vad jag skulle låta som.
 
Han svarade också på frågan hur hans relation var till originalet från år 1990:
 
- Jag kollade på miniserien när den här filmen började bli aktuell. Jag tror att det var under rollsättningsprocessen, innan jag faktiskt fick rollen. Jag kollade igenom hela. Den är ganska gullig, men väldigt daterad nu. Tim Currys tolkning är förståeligt nog fortfarande ikonisk, men hela grejen kändes värdig en remake för mig. Eller snarare kanske en nytolkning. Det var viktigt att se serien och se Pennywise som folk minns honom, därför att det finns två olika versioner av karaktären. Det finns ju dels den Pennywise som figurerar i boken, som de som enbart läst boken har i sina huvuden. Men de som sett miniserien har istället den versionen av karaktären som referens. Så det finns redan två olika versioner. Den som finns i boken är upp till dig själv att skapa i mångt och mycket, för alla som läser boken kommer att tolka den på olika sätt. Så på ett sätt finns det väl en oändlig mängd Pennywises.
 
- Jag kollade på miniserien och uppskattade verkligen Tim Currys tolkning av karaktären, men nu var jag tvungen att göra något helt annorlunda. Det är självklart inget du kan plugga fram. Jag skulle inte förstå syftet med att göra en film som är lik det som redan har gjorts, så jag försökte att inte tänka så mycket på det. Jag jobbade bara väldigt hårt på att skapa en egen version av Stephen Kings karaktär.
 
 En ny trailer släpptes för filmen alldeles nyligen:
 
 
"Det" får premiär den 8:e september.
| 29 juli 2017 20:45 |