Serie

Skribent

Alexander Kardelo

7 maj 2022 | 12:45

"Clark" är den mest streamade serien på Netflix just nu

"Du kommer inte bli uttråkad. Så fort du sätter på serien blir den svår att stänga av. Det var vårt mål", berättar Bill Skarsgård i en intervju.
Netflix nya svenska serie är redan en tittarsuccé. Underhållande gangsterkomedin "Clark" som gick upp på streamingtjänsten i torsdags är den mest sedda tv-serien i Sverige just nu.
 
Att "Clark" toppar Netflix-listan är inte alls förvånande. Dels berättar den historien om en av Sveriges mest ökända brottslingar, och dels sprider sig snacket snabbt kring en flippad, fartfylld och humoristisk tolkning av händelserna som ledde fram till Norrmalmstorgsdramat.
 
Miniserien är (löst) baserad på Clark Olofssons självbiografi “Vafan var det som hände” och som introt meddelar bygger den på “sanningar och lögner”. Med andra ord finns utrymme för viss konstnärlig frihet och egna tolkningar av händelserna bakom rubrikerna, vilket man givetvis drar nytta av till max.
 
"Seriens berättarstil matchar Clarks obekymrade ”äh vad fan”-anda, och kreativiteten verkar ha fått flöda ohämmat i produktionen, vilket återspeglas i en lek med filter, format och effekter. ”Clark” är ett visuellt fyrverkeri med många snygga montageinslag och färgsprakande klippning", skriver Anna Sundell i sin recension på MovieZine.
 
Large a85335092996942ba8ca6e6261816734 15 20march042 eric broms
 

Bill Skarsgård: "En Kalle Anka-version av riktiga Clark"

 
I en intervju med tidningen Café har skådespelaren Bill Skarsgård förklarat hur han, tillsammans med regissören Jonas Åkerlund, ville skapa "en Kalle Anka-version av riktiga Clark Olofsson".
 
- Serien skildrar ingenting på ett realistiskt sätt. När man pratar om Clark så tänker alla att man ska göra en allvarlig, dramatisk, subtil och minimalistisk serie. Och det här är totala motsatsen. För att Jonas är sådan (...) Jag har berättat för folk att det är en komedi, och folk får inte ihop hur det kan vara det. Men hans liv är otroligt humoristiskt. Och spejsat och galet.
 
- Tonen på showen blir nog ganska polariserande, antingen älskar man det eller så hatar man det. Och det är kul, då väcker man i alla fall känslor.
 
 

En överdriven och mycket osvensk serie

 
För regin står Jonas Åkerlund, främst känd som musikvideo-regissör som jobbat med Madonna och Metallica - vilket kan förklara den vilda rock'n'roll-stilen i serien där otroligt mycket hinner hända på ett avsnitt. Snabba klipp och ett rappt tempo gör "Clark" till en väldigt "osvensk" tv-serie. 
 
Under ett samtal med Radio Times förklarar Bill Skarsgård varför Åkerlunds stil visade sig vara helt rätt för historien om Clark: 
 
- Jonas är extravagant och flamboyant i allt han gör. I Sverige är vi kända för att vara subtila och minimalistiska, det är vi väldigt bra på. Men Jonas gasar på, och det är så unikt och uppfriskande i dagens tv (...) Den här historien tål att berättas på ett överdrivet och subjektivt sätt. Publiken är i huvudet på den här galningen och man ska nog inte tro allt han berättar. Det kanske inte är exakt vad som hände, men det är så det kändes för honom.
 
Large 1e099eb603ec5eedd56e57ecbe2ea4d7 clark 102 unit 03224 nikola predovic
 

Jonas Åkerlund: "Clark är charmig och rolig"

 
Att Clarks perspektiv skulle få sätta tonen var viktigt för regissören. Jonas Åkerlund berättar för SVT hur man med några årtiondens distans kunde skapa en friare tolkning:
 
– Det finns säkert tusen sätt att berätta den här historien på, men jag kände ganska tidigt att Clark är charmig och rolig och det är en tid som vi kan se tillbaka på som är så himla annorlunda mot vad vi vet idag. Och då blir det ganska kul med poliser med batonger och lite Kling och Klang. 
 
Och förhoppningen är att även tittarna ska fångas av Stockholmssyndromet och fatta tycke för Clark. Skådespelaren bakom Sveriges mest ökände brottsling tror att ingen kommer bli uttråkad:
 
- Så fort du sätter på serien blir den svår att stänga av. Det var vårt mål, säger Bill Skarsgård.
 
 
Miniserien "Clark" består av sex avsnitt och finns nu att njuta av i sin helhet på Netflix.
| 7 maj 2022 12:45 |