Spel

Skribent

Anders Eklöf

16 februari 2024 | 12:01

Skepp ohoj – "Skull and Bones" är inte särskilt skoj

Idag släpps piratspelet av Ubisoft, som inte riktigt når upp till utvecklarnas höga ambitioner.
Idag lanseras det påkostade piratspelet "Skull and Bones" till PC, Xbox Series X/S och PS5, som varit under utveckling på ett eller annat sätt i nästan 10 år.
 
Ubisoft kallar det själva för ett "AAAA-spel", vilket ungefär är detsamma som att Gore Verbinski skulle kalla sina "Pirates of the Caribbean"-filmer för "blockbuster+" eller något liknande.
 
Med en prislapp på 879 kronor på PS Store (659 kr på PC) samt extra utgifter för Battle Pass och mikrotransaktioner hade man kanske hoppats på att det stämde...
 
 
Under de timmarna jag har hunnit ge mig ut på den Indiska Oceanen i "Skull and Bones" som en aspirerande piratkung har jag ärligt talat inte särskilt kul. 
 
Efter att ditt skepp har förlist efter en kamp mot britterna vaknar du upp på en strand som en namlös pirat, som måste bygga upp sitt imperium igen med en liten optimistjolle. Du är dock inte ensam, utan stöter hela tiden på andra spelare som har samma mål. "Skull and Bones" är nämligen inte bara ett äventyr för en spelare, utan även något av ett mmo.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Spelet försöker sig på ett lite mer kreativt sätt att skapa din karaktär på, där du ser dess ansikte i en vattenpöl. Problemet är dock att du knappt ser hur de olika valen ser ut.
 
"Skull and Bones" känns på många sätt som ett ofärdigt spel, trots den långa utvecklingstiden. Att det varken går att borda andra skepp (något som "Assassin's Creed IV: Black Flag" från 2013 hade) eller fäktas med andra pirater är oerhört märkligt, med tanke på att det låter som att Ubisoft satsat på att göra det ultimata sjörövarspelet.
 
Grafiken är inte heller särskilt imponerande, uppdragen är ibland röriga och det är ärligt talat inte speciellt kul att åka runt på havet, panga med kanonerna och plundra byten i längden. Det har inte heller någon kampanj, utan mer bara uppdrag du kan ta dig an i vilken ordning du vill – vilket gör att spelet känns lite riktningslöst.
 
1002da3e01565c99a183aead611ae49f skullbones 3823493b
 
Spelet har ännu inte fått något samlat betyg på sajten Metacritic, vilket i sig känns oroväckande och som att spelsajterna (inklusive MovieZine) har fått det väldigt sent.
 
Jag kanske har fel, men jag tror verkligen inte att "Skull and Bones" kommer bli den stora succén som Ubisoft hoppas på. Istället tror jag att det kommer sjunka i spelhavet ungefär lika snabbt som Vasaskeppet...
 
Ska du spela "Skull and Bones"?
| 16 februari 2024 12:01 |