Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

20 augusti 2022 | 18:00

Rörig eller inte? Läsarna tycker till om hyllade "Better Call Saul"-finalen

MovieZines tv-redaktör Jonatan Blomberg tar farväl av en av de bästa prequelserierna någonsin, samtidigt som våra läsare tycker till om finalavsnittet.
Efter att ha påbörjat vår resa redan 2008 med "Breaking Bad" för att sedan ha fått följa Bob Odenkirk i rollen som Jimmy McGill och hans förvandling till Saul Goodman, så har "Better Call Saul" nu slutligen gått i mål. Finalen lyckas dessutom med konststycket att utspela sig både före och efter händelserna i originalserien samt spinoff-filmen "El Camino: A Breaking Bad Movie", på ett sätt som poetiskt nog knyter ihop säcken för hela den 14 år långa berättelsen.
 
Efter att ha hållit mig undan spoilers (jag kunde inte se finalen dagen den sändes) har jag äntligen tagit mig i mål och vågat mig ut i MovieZines Facebook-grupp "Bäst på Netflix", för att se hur finalen har landat bland de svenska tittarna. Har "Better Call Saul" verkligen lyckats ro mästerverket i hamn?
 

"Ännu bättre än Breaking Bad"

 
Vi fick även några sista cameos från "Breaking Bad"-skådespelarna Bryan Cranston, Aaron Paul och Betsy Brandt, som knöt ihop de båda serierna ännu mer. 
 
"Älskar vartenda avsnitt av denna serie. Faktiskt ännu bättre än Breaking Bad, vilket jag inte trodde var möjligt. Blir en stor saknad. Jag gillade slutet, känns lugnt på nåt vis", kommenterar Cissi. 
 
"Toppklass!", summerar Monica.
 
"Helt fantastisk", tycker Fredrik. 
 
De allra flesta tycks instämma i att "Better Call Saul" har gått från klarhet till klarhet under sin utveckling från en serie som inledningsvis mestadels handlade om Jimmys behov av respekt från storebrorsan Chuck. Det var kanske inte vad "Breaking Bad"-fansen hade förväntat sig till en början, men det är nu många som välförtjänt håller "Better Call Saul" som favoriten.
 
Faktumet att det inte bara bjuds på lysande skådespel och ett lika välskrivet manus, utan att det dessutom går att pausa avsnitten i princip när som helst och kunna njuta av ett foto som alltid är redo att hängas upp på väggen. "Better Call Saul" är ibland så snyggt filmad att det nästan tagit mig ur upplevelsen. Det är väl däremot inte något som fungerar för alla, utan snarare kan uppfattas som både tråkigt och långsamt med lite längre scener som får andas några sekunder extra.
 

Alla stämmer inte in i hyllningskören kring finalen...

 
Bob Odenkirk som Jimmy McGill i avslutningen av "Better Call Saul". 
 
"Så himla rörigt, hoppade fram och tillbaks i handlingen i parti och minut" tycker Tomas.
 
"Tyckte inte om slutet....", skriver Alh. 
 
Den avslutande delen av "Better Call Saul" når enligt mig upp till otroligt hög nivå av filmskapande och en förmåga att avsluta berättelsen på ett tillfredsställande sätt. Men jag kan verkligen förstå hur man som tittare kände att avsnittet var en aning rörigt, med alla hopp fram och tillbaka i tiden. Samtal med karaktärer som är döda i den ena tidslinjen men inte i den andra och så vidare... man tjänade troligtvis en hel del på att ha "Breaking Bad" färskt i minnet för bästa möjliga upplevelse. 
 
 
Med tiden tror jag däremot att "Better Call Saul" kommer att gå till historien som den bästa prequelserie som någonsin har gjorts. Och finalen var bara ännu en pusselbit som lades ned på precis rätt plats. Jag vill inte ens kolla upp om det finns några andra lysande exempel på prequelserier, även fast "House of the Dragon" med största sannolikhet kommer att hoppas kunna kalla sig för just det om några år.
 
Tack för den här välspenderade tiden "Better Call Saul", Bob Odenkirk och Rhea Seehorn. 
 

Läs också: Sevärd eller inte? "House of the Dragon" lyckas blåsa ny drakeld i Westeros

 
Vad tyckte du om avslutningen av "Better Call Saul"? Kommentera gärna nedan!
| 20 augusti 2022 18:00 |