Film

Skribent

MovieZine

3 december 2022 | 14:00

De 8 bästa julfilmerna du kan se på C More

Fira en underbar jävla jul med Helena Bergström, Peter Jöback, Bad Moms och Fanny & Alexander.
Obekväma släktträffar och jobbig stämning kring julbordet, det verkar vara temat när vi kollar in årets utbud av julfilmer på C More.
 
Här får den svenska urklassikern ”Fanny & Alexander” sällskap av ständiga favoriten ”Tomten är far till alla barnen”. Men traditionen av julångest och spritdränkta elakheter fortsätter i mer moderna filmer som ”En underbar jävla jul” och nyss släppta ”Bröllop, begravning & dop - filmen”.
 
 
Vi har grävt djupt i den Aladdin-ask som C More dukat fram och hittat de bästa julfilmerna just nu:
 
 

Bröllop, begravning och dop - filmen (2021)

 
Colin Nutleys tv-såpa följdes upp av en långfilm häromåret, där Helena Bergström och en ensemble av folkära skådisar bråkar, julstökar och tjafsar om vartannat. Har man inte sett serien "Bröllop, begravning och dop" framstår kanske filmen som lite svårtillgänglig - men som en julfilm ska sprider den också charm och värme.
 
 

En underbar jävla jul (2015)

 
Helena Bergström (hon igen) är regissör på denna dramakomedi som kanske är på god väg att bli en lika stor julfavorit som "Tomten är far till alla barnen". Fördomar och lögner haglar när paret Oscar och Simon bestämmer sig för att berätta en hemlighet för sina familjer. Både berörande och väldigt roligt.
 
 

Jag kommer hem igen till jul (2019)

 
Ännu en svensk julfilm som följer en tradition av obekväma dramakomedier (med mer betoning på drama än komedi) där familjehemligheter kommer upp till ytan kring julbuffén. Peter Jöback spelar världsstjärnan Simon som, som titeln antyder, kommer hem igen till jul. Regissören Ella Lemhagen gör plats åt både stämningsfull julmusik och jobbiga teman. Här hittar du något mer tänkvärt och mer äkta än en klassisk julkomedi. Rekommenderas!
 
 

Office Christmas Party (2016)

 
Inget säger jul som kokain, 3D-printade genitalier och sex på kontorstoaletten... eller? Jennifer Aniston, Jason Bateman och resten av kontorsgänget bjuder knappast på någon filmkonst för historieböckerna här men väl en trivsamt dråplig dagen efter-film att trösta sig med efter en blöt julfest.
 
 

Borta bäst, hemma värst (2008)

 
Brad och Kate har bestämt sig för att inte besöka sina familjer under julen och bokar en resa till Fiji. Men när deras flyg blir inställt hamnar de i sin värsta mardröm. De tvingas fira fyra jular på en dag med sina spretiga familjer. Igenkänningsfaktorn är skyhög när Reese Witherspoon än en gång ger sig i kast med sin genombrottsgenre – familjekomedier.
 
 

Bad Moms 2 (2017)

 
Komedin "Bad Moms" från 2016 samlade Mila Kunis, Kathryn Hahn och Kristen Bell som en kul trio morsor som bestämde sig för att släppa på alla krav. I den här uppföljaren närmar sig julen, och Amy, Kiki och Carla gör uppror mot julens utmaningar... samtidigt som deras egna mammor kommer på besök. Varning: Kritikerna sågade "Bad Moms 2" - så se den på egen risk.
 
 

Tomten är far till alla barnen (1999)

 
"Dö, tomtejävel!" Kjell Sundvall regisserar en stjärnspäckad ensemble i denna svenska julklassiker, som nu roat oss i över 20 år. Det är bäddat för kaos och komediguld när Sara bjuder in sina exmakar och deras nya familjer till ett stort gemensamt firande. Spriten flödar, och elakheterna likaså.
 
 

Fanny och Alexander (1982)

 
Ingmar Bergmans klassiker är en storartad släktsaga som tar oss hem till familjen Ekdahl i början av 1900-talet, med fokus på barnen Fanny och Alexanders synvinkel. En av regissörens mest lättillgängliga filmer har samlat en imponerande svensk ensemble, som tillsammans skapar flera minnesvärda karaktärer.
 
(Ett abonnemang på C Mores baspaket kostar 109 kr i månaden.)
 
| 3 december 2022 14:00 |