TEMA: HALLOWEEN

Skribent

Fanny Degerfelt

27 oktober 2021 | 18:00

10 bästa Halloween-filmerna för alla åldrar på Disney+

Halloween närmar sig, och oavsett om du vill se renodlad skräck, läskiga komedier eller något myskusligt för hela familjen, har vi filmtipsen här.
Hösten är här och Halloween är precis runt hörnet, så nu är det bara att krypa ihop i soffan under en filt och ha filmmaraton. Det här är några av alla de filmer och serier som Disney+ erbjuder, tecknat, musikal, sprillans nytt och gammalt. Nedan tipsar vi om allt från barnförbjuden skräck till familjevänliga Halloween-klassiker.
 
 
 

Alien (1979)

 
I denna klassiska science fiction-skräckfilm svarar ett rymdskepp på en mystisk signal. De hittar ett kraschat rymdskepp, fyllt med märkliga ägg, som innehåller livsfarliga, spindellika aliens. Besättningen tvingas till en klaustrofobisk kamp för överlevnad. Disney sitter inne på de andra filmerna också, så den som vill kan ha ett Alien-maraton. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Ready or Not (2019)

 
Den unga bruden Grace har ha gift in sig i den rika, excentriska familjen Le Domas. Men efter i bröllopet tvingas hon leka kurragömma på liv och död, där hela hennes nya familj jagar henne runt herrgården för att brutalt mörda henne. Blodig komedi med torr humor. 
 
 

Rocky Horror Picture Show (1975)

 
En charmerande, kaotisk, oerhört camp musikal om Brad och Janet som råkar bli strandade hos Dr Frank-N-Furter (spelad av Tim Curry i sitt livs roll), där de blir indragna i ett experiment. En hyllning till klassiska B-filmer med extra allt, och om ni någon gång får möjligheten att gå på en så kallad interaktiv visning - där folk sjunger med, ropar repliker och har med sig rekvisita - rekommenderar jag det varmt.
 
 

Buffy - vampyrdödaren (1992)

 
Det är lätt att glömma bort det, men den älskade tv-serien började med en film. Denna Buffy är en populär cheerleader som älskar att shoppa när Merrick (spelad av Donald Sutherland som tar rollen på mer allvar än den förmodligen förtjänar) upplyser henne om att hon är utvald för att döda vampyrer. Han kom i grevens tid, för Buffy hamnar genast i konflikt med områdets vampyrkung. Filmen är mer lättsam än serien, men den har en 90-talscharm och bra kemi mellan skådespelarna, och det är roligt att se hur det hela började.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Omen (1976)

 
En riktig skräckklassiker från 1976 om en amerikansk diplomat och hans fru som råkar adoptera en pojke som visar sig vara djävulens son. Disney erbjuder också remaken från 2006, för den som verkligen behöver övertygas om att att barn är det läskigaste av allt.
 
 

Jennifer's Body (2009)

 
Populära Jennifer har alltid varit både lockande, självupptagen och svår att ha att göra med. Men efter att hon hoppar in i en van med ett rockband återkommer hon som något betydligt svårare. Kriminellt underskattad skräckkomedi med skruvad dialog och en cameo av Chris Pratt innan han blev jättekänd.
 
 

Frankenweenie (2012)

 
Ingen Halloween utan Tim Burton! I en remake av en kortfilm han gjorde 1984, gräver unge Victor Frankenstein (inte så subtilt vad det här baseras på nej) upp sin döda hund Sparky och får honom att leva igen med hjälp av en blixt.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Hocus Pocus (1993)

 
Max - en oskuld, vilket görs fascinerande klart i denna barnfilm - tänder Svartlågeljuset på Halloween och råkar återkalla de tre häxsystrarna Sanderson. Systrarna löper genast amok, och Max måste tillsammans med sin irriterande lillasyster och hemliga kärlek Allison sätta stopp innan de börjar suga livet ur små barn. En rolig Halloweenklassiker som är obligatorisk så här års. 
 
 

Mupparnas Haunted Mansion: Spökhuset (2021)

 
Ett gäng muppar ska överleva natten i en hemsökt herrgård i denna helt nya film. Den är inte i närheten av att vara lika läskig-för-barn som “Mupparnas julsaga” men det är underhållning för hela familjen.
 
 

The Nightmare Before Christmas (1993)

 
Pumpakungen Jack bor i fantasivärlden Halloween Town där allt kretsar kring just Halloween, något som Jack börjar tröttna allt mer på. Av en tillfällighet hamnar han i Christmas Town, och blir besatt av att försöka förstå vad julen innebär. Det bästa sättet känns som att kidnappa tomten och helt ta över. Animerad klassiker som är den perfekta filmen att avsluta Halloweenfilmssäsongen och påbörja julfilmssäsongen.
 
 
Vilka andra Halloween-lämpliga filmer vill du tipsa om? Kommentera gärna.
| 27 oktober 2021 18:00 |