Film

Skribent

MovieZine

16 maj 2023 | 14:30

"Matilda"-skådisen Mara Wilson talar ut om det skadliga livet som barnstjärna

Hon slog igenom som sexåring i "Mrs. Doubtfire". Men livet som barnstjärna kom med ett pris: "Folk kan inte förstå".
Mara Wilson var bara sex år gammal när hon debuterade som skådis mot självaste Robin Williams. Rollen som dottern Natalie i komedin "Välkommen Mrs. Doubtfire" (1993) öppnade dörren till Hollywood och fler erbjudanden om familjefilmer. De följande åren spelade hon in julfilmen "Miraklet i New York" (1994) och fick huvudrollen i "Matilda" (1996).
 
Men att bli barnstjärna och ställas i rampljuset i ung ålder kommer med sina nackdelar. Det är tyvärr varken första eller sista gången som vi hör skådespelare minnas tillbaka på sin uppväxt och dess utmaningar.
 
Idag är Mara Wilson 35 år och aktuell med självbiografin "Good Girls Don’t". I en intervju med The Guardian berättar hon om pressen hon kände under sin barndom och hur hon blev sexualiserad i ung ålder.
 
- Jag tror inte att man kan vara barnstjärna utan att få något slagas bestående men. Folk förstår inte hur tyngande det är att ständigt prata med pressen, berättar Wilson.
 
 

Möttes av olämpliga frågor - och porr

 
Redan vid sju års ålder fick hon ta emot olämpliga frågor från journalister - bland annat om vilka skådespelare hon ansåg sexigast. Och några år senare hittade hon sitt egna ansikte inklistrat på porrsajter.
 
- Folk skickade mig oanständiga brev och skrev saker online. Jag gjorde misstaget att googla mig själv när jag var 12, och såg saker jag aldrig borde ha sett, minns skådespelerskan.
 
Vid tolv års ålder blev Mara Wilson dessutom varse om att Hollywood var färdiga med henne.
 
- Det förföljde mig länge. Jag ansågs inte längre gullig, eler vacker, och då känner man sig värdelös. Fast jag var trött på Hollywood och de var trötta på mig så känns det aldrig bra att få nobben. Länge hade jag komplex över mitt utseende. Jag kände mig ful och fet - och media skrev detsamma om mig.
 
 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Mara Wilson (@marawilson)

 

Färdig med Hollywood

 
Wilson tog en lång paus från det offentliga livet, men återvände så småningom. De senaste tio åren har hon medverkat i flera tv-serier och lånat ut sin röst till bland annat "BoJack Houseman". Hon arbetar även med att spela in ljudböcker och en egen podcast.
 
Några planer för en stor comeback i Hollywood finns dock inte:
 
- Jag vet inte vad de ska med en kort, kurvig judisk brunett till. Jag vill inte höra att jag borde tappa 15 kilo och skaffa en ny näsa. Jag har levt så länge på medias och Hollywoods villkor istället för att definiera mitt egna liv.
| 16 maj 2023 14:30 |