Film

Skribent

MovieZine

6 maj 2023 | 11:00

Banbrytande eller problematisk? Ben Affleck-komedi från 1997 granskas i ny dokumentär

"Filmen räddade mitt liv", säger regissören som hyllar Kevin Smiths "Chasing Amy" med egna filmen "Chasing Chasing Amy".
Film kan vara många saker - underhållning, konst, verklighetsflykt eller en ögonöppnare. För vissa är det ett sätt att se världen eller sig själva med nya ögon. Och det verkar vara fallet när filmmakaren Sav Rodgers i ung ålder såg Kevin Smiths romantiska komedi "Chasing Amy".
 
Skildringen av en öppen och lycklig, lesbisk tjej i huvudrollen, var banbrytande när filmen kom för över 25 år sedan. Men kanske inte helt oproblematisk? Den antyder att även en flata kan omvändas till hetero om en snygging som Ben Affleck dyker upp i hennes liv.
 
 
Än idag debatteras filmen flitigt med nya ögon. Kanske kan den kommande dokumentären "Chasing Chasing Amy" skina nytt ljus på kontroversen men också kärleken som kultfilmen mötts av genom åren:
 
- När jag var yngre kände jag att jag behövde försvara min kärlek till "Chasing Amy" för andra hbtq-personer trots att den var så betydelsefull för mig. Filmen som räddade mitt liv är också kontroversiell i queerfilmsgenren, säger Rodgers som regisserat dokumentären.
 
Se trailern här:
 
 
Skådisen Joey Lauren Adams och regissören Kevin Smith medverkar och ser tillbaka på filmen från 1997. "Chasing Chasing Amy" kommer få sin premiär på Tribeca Film Festival inom kort.
| 6 maj 2023 11:00 |