Film

Skribent

MovieZine

9 mars 2023 | 08:50

Aubrey Plaza gästar årets Bergmanvecka på Fårö

Stjärnan från "The White Lotus" och "Operation Fortune" är ett stort fan av Ingmar Bergman - och hedersgäst på Bergmanveckan i juni.
Skådespelaren och producenten Aubrey Plaza har uppmärksammats för sina mångfacetterade roller i filmer och serier såsom HBO:s hyllade "The White Lotus", thrillern "Emily the Criminal" och "Ingrid Goes West".
 
I sommar kommer hon till Fårö och Bergmanveckan som pågår mellan 26-30 juni, som ett stort fan av Ingmar Bergman och svensk film.
 
- Jag ser på "Fanny och Alexander" årligen. Den är mörk men det är en film som tröstar mig. Jag har lärt mig en del svenska tack vare filmen. Jag har blivit besatt av Skandinavien, sa Plaza i en intervju förra året.
 
 

"Den nya generationen Bergman-fantaster"

 
– Aubrey Plaza representerar den nya generationen Bergmanfantaster så när hon i en Criterion Collection-intervju beskrev sin stora längtan till Fårö och Bergmanveckan kändes det självklart att skicka en festivalinbjudan till henne, säger Bergmanveckans konstnärliga ledare Kasia Syty.
 
Innan pandemin reste den amerikanska skådespelaren runt i Skandinavien tillsammans med "The White Lotus"-skaparen Mike White, med målet att förverkliga en filmidé i regionen. Pandemin satte stopp för Aubreys planer men inte för hennes blomstrande karriär - bland hennes kommande filmprojekt finns bland annat Francis Ford Coppolas storsatsning "Megalopolis".
 
 

"Sommaren med Monika" firar 70 år

 
I år fyller Ingmar Bergmans legendariska film "Sommaren med Monika" jämnt. Denna banbrytande sjuttioåring är utgångspunkten för temat på årets Bergmanvecka – ”Synd och skam” – när festivalen hyllar den fria och oanständiga filmkonsten.
 
Förutom Aubrey Plaza kommer Bergmanveckan även att gästas av den franska regissören Audrey Diwan som nu jobbar på en egen ny version av den erotiska filmklassikern "Emmanuelle" med Noémie Merlant i huvudrollen. Diwan har senast uppmärksammats för sin gripande filmatisering av Annie Ernaux roman "Omständigheter".
 
Program och biljetter till årets festival släpps 24 april.
| 9 mars 2023 08:50 |