LISTA

Skribent

Vanja Tomin

27 december 2021 | 21:00

8 bästa spelen för två eller fler att samlas kring

När det pratas om spel tänker många att man spelar ensam, men så behöver det absolut inte vara. Spel kan föra oss samman och ge oss möjlighet att dela häftiga upplevelser.
Att många personer från hela världen kan spela tillsammans online är väl känt och etablerat, det finns otaliga spel och ett par kända exempel är "World of Warcraft", "Minecraft", "Counter-Strike" och "Leauge of Legends". Spel med flera spelare glöms ibland bort, spel som inte är online och som bäst upplevs med en vän jämte dig i soffan. Spel är, och ska vara ett interaktivt medium, spel ska berätta en historia och frambringa känslor hos oss, negativa som positiva. Här nedan listas mina bästa tips på spel för fler än en person.
 

1. "Trine"

 
9ed35eef2bd041a2b2b3d8f8ca7645c3 trine 4 tobys dream screenshot 02 1
 
"Trine" släpptes första gången 2009 och har sedan dess kommit i flera utgåvor. Spelet är satt i en medeltida värld med en intressant historia där en tjuv, en trollkarl och en riddare möts. "Trine" kommer alltid upp i mina tankar när det pratas om spel för flera spelare. Det "Trine" gör så bra är att ingen är låst till en karaktär, det är fritt fram att byta karaktär när man vill, alla tre karaktärer behövs för att lösa spelets små pussel och komma vidare till nästa bana. "Trine" är också ett oerhört vackert spel som tar dig med på en unik spelupplevelse. 
 
Format: PC, Playstation 3, Playstation 4, Wii U, Nintendo Switch, Xbox
 

2. "It Takes Two"

 
9ed35eef2bd041a2b2b3d8f8ca7645c3 it 20takes 20two 20 1
 
Josef Fares spel "It Takes Two" vann titeln årets bästa spel på The Game Awards och är ett organiserat och fartfyllt kaos. Här krävs samarbete för att klara de utmaningar man stöter på och det snabba tempot blandas med intressant dialog som leder till en del skratt men också andra känslor. Hyllningar till andra spel finns inbakade och gömda genom spelets gång, och det blir aldrig tråkigt. Jag har hört Josef Fares nämna att han tog det bästa från alla spel som finns och la in det i "It Takes Two". Det kan låta förvirrande och stökigt, men resultatet är riktigt bra!
 
Format: PC, Playstation 4, Playstation 5, Xbox one
 

3. "Rayman Legends"

 
27d0b4e5702914ad1a58b8ac3794c69c raymamn
 
Än så länge har jag inte skrattat så mycket medan jag spelat ett spel som till "Rayman Legends". Spelet är färgglatt, fartfyllt och fyllt med komedi. Upp till fyra stycken spelare kan vara med (fem stycken till Wii U). Bildrutor flyttas i hög fart samtidigt som man ska beräkna sina hopp exakt för att klara ett hinder och blandas med lite lugnare banor med färgglada bakgrunder och fiender med festliga utseenden. Spelet är tramsigt på ett positivt sätt, bara att skriva om det ger mig lust att spela det igen. Och det absolut bästa med spelet; du kan daska runt på dina medspelare, om och om igen, utan någon som helst mening, förutom för att det är extremt kul. "Rayman Legends" kan spelas som en spelare, men spelupplevelsen förstärks när man är fler.
 
Format: PC, Wii U, Nintendo Switch Playstation 3, Playstation Vita, Xbox 360, Xbox one
 

4. "Legend of Spyro: Dawn of the Dragon"

 
47f8f103dc40bd67ea96c1bd914b8cd0 spyro
 
Den lila draken vi alla älskar, Spyro! I sista spelet av "Legend of Spyro"-trilogin måste Spyro samarbeta med Cynder, en tidigare fiende. Cynder och Spyro är fastlåsta ihop med en magisk kedja av den starkaste sorten, tillsammans måste de bekämpa onda fiender för att komma vidare. Spelet kräver koordination och intresse för Spyro-universet för att vara fångande och tidvis kan spelet vara lite frustrerande då drakarna alltid sitter ihop med varandra, något som är problematiskt när en spelare vill titta på och upptäcka precis allt medan den andra bara vill komma vidare i spelet. Spelet har några år på nacken men behåller än idag sin charm, värt att testa för Spyo-fans. 
 
Format: Playstation 2, Playstation 3, Xbox 360, Wii, Nintendo DS,
 

5. "Overcooked 2"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Det finns väl inget trevligare än att laga mat ihop? Och det finns inget som visar dina vänners äkta personlighet som när de är under riktigt press. Jag har fått utskällningar i klass med Gordon Ramsay när jag inte gjort det jag ska i "Overcooked 2". Målet är att laga mat tillsammans på en restaurang, en skär grönsaker, en annan kokar pasta, en tredje skär upp kött, en fjärde bakar bröd. Samtidigt som tallrikar ska diskas, sopor ska slängas och matordrar ska levereras. Ett stressigt kaos på skärmen som är roligt att dela tillsammans. "Overcooked 2" är ett spel som fungerar när man vill ha något i korta spelperioder och som inte har en djupare mening.
 
 Format: PC, Playstation 4, Playstation 5, Xbox one, Nintendo Switch
 

6. "Diablo III"

 
619e120ab3bdbe1b1cfef6bdab15128c diablo 203
 
Ensam är stark, eller? Blizzards "Diablo III" kan upplevas på egen hand eller med vänner. Jag rekommenderar att spela det tillsammans med andra, då det gör speläventyret bättre och roligare. Som mycket annat från Blizzard så är det mycket upprepningar och repetition, ändå fångar spelet mitt intresse och jag fortsätter döda monster i grottor för att fullföra mina uppdrag, så jag blir ännu starkare och kan döda ännu fler monster i ännu fler grottor och så vidare. Ytligt rollspel som ändå har en tillfredsställande känsla. 
 
Format: PC, Playstation 3, Playstation 4, Nintendo Switch, Xbox 360, Xbox one
 

7. "Lara Croft and the Guardian of the Light"

 
8ee0aede60b701a9ed006733a863cd29 laura 20croft
 
Det första Lara Croft-spelet där man kunde spela två tillsammans, Lara ska med sin nya partner Totec hitta ett forntida föremål och vägen kantas av hinder och pussel. Lara och Totec har olika förmågor som behövs för att komma vidare i spelet. Stridsscenerna är roliga och snabba och det finns något nytt att upptäcka på varje bana. "Lara Croft and the Guardian of the Light" är ett spel som går relativt snabbt att bli färdig med och lämnar en trevlig känsla efter sig. 
 
Format: PC, Playstation 3, Xbox 360, (Nintendo Switch 2022)
 

8. "Jackbox Partypack"

 
8ee0aede60b701a9ed006733a863cd29 jackbox
 
"Jackbox Partypack" släpper årligen nya utgåvor och är en samlingsplats för flera små-spel. "Jackbox Partypack" spelas online och det räcker att en person äger spelet som sedan skickar inbjudningslänk till övriga. Passar perfekt när man inte har möjlighet att ses fysiskt men ändå vill spela tillsammans. Extra kul blir det om man använder någon typ av röstkommunikation och kanske ett glas glögg framför datorn. Spelrundorna går snabbt och det är enkelt att byta spel om man tröttnar eller vill prova något annat. Min personliga favorit: Gissa vem som är hemlig rymdvarelse i spelet "Push the button".
 
Format: PC, Playstation 4, Xbox one, Amazon, Google Play, iPad, Nintendo Switch, Apple TV
 
Jul- och nyårshelgen är här och bidrar förhoppningsvis med en period av återhämtning och chans att umgås med släkt och vänner. Så ta din moster, din partner eller vän i din hand och upplev spel tillsammans!
 
Vilket är det bästa spelet du upplevt tillsammans med någon annan?
| 27 december 2021 21:00 |