Film

Skribent

Daniel Feldt

14 maj 2009 | 12:52

"Att öppna Cannes är det största som hänt vår karriär!"

Pixaranimerade filmen "Upp" öppnade äntligen Cannesfestivalen igår kväll, och festivalen gillar "Upp". Precis som de nio tidigare filmerna från Pixar/Disney, från "Toy Story" till "Råttatatouille" och "Wall-E" så är förhandsrapporterna att "Upp" är precis lika magisk och bra.

Regissörerna Pete Docter och Bob Peterson, tillsammans med producenten John Lasseter, satte sig ned tillsammans med journalister under gårdagen och pratade om den tionde filmen från Pixar. En film som har varit i produktion under fyra år.

Hur startade arbete med filmen?

Getty Images- Vår studio leds av filmskapare, säger John Lasseter. Alla våra filmer kommer från individualister. Du vet, idéerna kommer från filmskaparna, från deras hjärta och deras livserfarenheter. Det som är viktigt för mig är alltid berättelsens hjärta. Walt Disney brukade säga att för varje skratt ska det vara en tår. Och när jag hörde idéen för "Upp" så visste jag att det skulle vara mycket känslor och hjärta. Den är annorlunda, men fylld av hjärta.

Hur känns det att öppna Cannesfestivalen?

- Att ha vår film som öppningsfilm i Cannesfestivalen är något av det största som har hänt i våra karriärer, berättar John Lasseter. Festivalen betyder jättemycket för filmskapare, det är en av de mest prestigefyllda festivalerna i världen, och att ha vår film som öppningsfilm är verkligen jättespännande.

"Upp" premiärvisades igår kväll direkt efter öppningscermonin och det var exakt det som John Lasseter väntade på. Att se alla människor i frack och aftonklänning, med 3D-glasögon på sig.

- Det är DEN bilden jag har väntat på, säger John Lasseter. Det kommer bli helt fantastisk, vi älskar 3D och vi tycker att filmen är fantastisk i 3D!

Hur var reaktionerna under visningen av filmen igår kväll? Ja det var skratt, tårar och applåder som följde filmen. Mycket talar för att "Upp" är Pixars tionde fullträff i rad.

| 14 maj 2009 12:52 |