Film

Skribent

Alexander Dunerfors

21 oktober 2013 | 22:01

Assange släpper egen film om Wikileaks

Svenskregisserade dokumentären "Mediastan" är redan större än Bill Condons "The Fifth Estate".

- Slösa inte din tid och pengar på Hollywoods propaganda. Varför inte samla alla dina vänner och se "Mediastan" istället?, säger Julian Assange i ett pressmeddelande.

Wikileaks-grundaren har länge varit öppet missnöjd med Bill Condons film "The Fifth Estate", som han anser vara en hop med lögner bland annat från den forne medarbetaren Daniel Domscheit-Bergs sida. Kanske kan "Mediastan" ge en mer rättvis bild av sajten som utmanade världens regeringar, eller åtminstone av den excentriske australiensaren som grundade den.

Dokumentären som Assange själv har producerat ligger nu ute på video-on-demand, och har redan setts av en halv miljon människor. Filmen är regisserad av den svenske journalisten och medievetaren Johannes Wahlström.

- Mediastan är inte en fysisk plats, men snarare en sinnesstämning hos många journalister och redaktörer som formar vår bild av världen, förklarar Wahlström.

Betydligt färre valde att gå och betala för "The Fifth Estate". Condons dramathriller hade amerikansk biopremiär i fredags och drog in en dryg miljon dollar, vilket gör den till en av årets stora ekonomiska floppar. Filmen, som har Benedict Cumberbatch och Alicia Vikander i rollistan, riskerar nu att missa sin svenska biopremiär och gå direkt till DVD.

| 21 oktober 2013 22:01 |