Film

Skribent

MovieZine

5 april 2022 | 12:00

Är den iranska succéfilmen ett plagiat?

Irans främsta regissör Asghar Farhadi kan ha stulit idén till sin senaste film "A Hero" från en av sina tidigare elever. (Uppdaterat.)
Är bioaktuella dramat "A Hero" ett plagiat? Saken ska avgöras av domstol i Iran efter att en före detta elev anklagat regissören Asghar Farhadi för att ha stulit hennes idé.
 
Det var mot slutet av mars som Azadeh Masihzadeh stämde Farhadi. Hon påstod att "A Hero" kopierar delar av hennes dokumentär "All Winners, All Losers" som gjordes under en av Farhadis filmkurser, utan att hon har fått kredd för idén. Farhadi instämmer att "A Hero" också baseras på den sanna berättelsen men menar att han har gjort sin egna research. Masihzadeh riskerade 74 piskrapp ifall hon förlorade målet.
 
I tisdags skrev Hollywood Reporter att Farhadi hade dömts skyldig till plagiat. Men motstridiga rapporter från bland annat Variety menar att saken ännu inte har avgjorts i domstol. Däremot väntar nu en rättegång.
 
Farhadis producent Alexandre Mallet-Guy skriver i ett uttalande: "Vi tror starkt att domstolen kommer avslå Ms. Masihzadeh som inte kan hävda ägarskap till en berättelse som figurerar i mediarapporter åratal innan hennes dokumentärfilm."
 
 
"A Hero" handlar om Rahim, som sitter i fängelse på grund av obetalda skulder. Under en permission hittar han en påse guld och försöker att återlämna den till den rättmätiga ägaren. Filmen visas nu på svenska biografer.
 
Den kände filmskaparen har vunnit Oscars för Bästa internationella film med "Nader och Simin - en separation" (2011) och "The Talesman" (2016). Även "A Hero" skickades in som Irans Oscarsbidrag till årets gala efter att ha vunnit Grand Prix på fjolårets Cannes Film Festival.
| 5 april 2022 12:00 |