Serie

Skribent

Rebecca Unnerud

6 februari 2015 | 19:00

Arne Dahl är tillbaka – vi listar nyheterna inför den andra säsongen

Nu är A-gruppen redo för att ta upp kampen mot brottsligheten igen. Till grund för seriens tio avsnitt ligger Arne Dahls populära böcker ”En midsommarnattsdröm”, ”Dödsmässa”, ”Mörkertal”, ”Efterskalv” och ”Himmelsöga”.
Vi översköljs sedan länge av polisdeckare i detta land vilket är något dåligt enligt många men samtidigt får filmerna alltid en stor publik, oavsett om det handlar om Beck, Wallander, Huss, Falk, Wern, Bengtsson, Lang osv. Arne Dahl vars egentliga namn är Jan Arnald har skrivit om A-gruppen, Rikskriminalens specialenhet för våldsbrott av internationell karaktär, och flera av böckerna filmatiserades 2012. Det var en väldigt uppskattad serie som till skillnad från många andra i samma genre inte blev totalsågad av kritikerkåren. Till och med Magnus Samuelsson kom undan med hedern i behåll i rollen som den snälla, stora och starka Gunnar Nyberg. 

MovieZine har sett de två första avsnitten som bygger på ”En midsommarnattsdröm” och även om mycket är sig likt så känns säsong två svagare än den första (hittills!).Tre förändringar inför den nya säsongen:

I tidigare böcker/filmer var Paul Hjelm (Shanti Roney) chef för A-gruppen men nu har det gått två år sedan sist och ny ledare för A-gruppen är Kerstin Holm (Malin Arvidsson). Holm var en karaktär som fungerade mycket bra i första säsongen och hennes samspel och kemi med Hjelm var en av seriens styrkor, både när de löste brott och när de förälskade sig i varandra. Nu är Holm och Hjelm ett par och även om Hjelm nu har tilldelats en tjänst som internutredare får han snart med den nya A-gruppen att göra. Holm känns tyvärr lite stereotyp, det blir exempelvis oerhört fånigt när hon ska pinka revir och bete sig avundsjukt mot den unga oerfarna aspiranten Ida Jankowicz (Natalie Minnevik), ny medlem i A-gruppen. Det är väl självklart att en kvinna ska ha mindervärdskomplex och per automatik känna sig hotad av en annan kollega, framförallt om det är en ung tjej. Minnevik filmdebuterade som Elina i ”Elina som inte fanns” i början av 2000-talet och sågs senast som Matilda i ”Äkta människor”. Hennes karaktär är tyvärr ingen tillgång för serien utan lyckas pricka in alla klichéer man kan hitta i situationen som ny på jobbet (hon åker utan kollegor till en plats där hon vet att fallets misstänkta, som inte tvekar på att bruka våld, håller till). Men precis som övriga karaktärer kommer nog karaktären Ida Jankowicz växa ju mer man som tittare lär känna henne och ju mer hon svetsas samman med gänget i A-gruppen. 

Viggo Norlander (Claes Ljungmark) och Jenny Hultin (Irene Lindh) är inte längre med i serien, även om saknaden efter Matias Varela är störst. Efter första säsongen har han med hjälp av ”Snabba Cash” fått en internationell karriär och syns nu i ”Borgias” och snart i remaken av ”Point Break”. Varelas Jorgez Chavez var rolig att följa, både i jobbet och i relationen med Sara Svenhagen (Vera Vitali), och även om Chavez fortfarande är kvar i serien spelas han nu av Alexander Salzberger. Salzberger gör på intet sätt en dålig insats men med Varela färskt i minnet så känns den ”nya” Chavez inte fullt så självklar.Det första fallet som A-gruppen ska ta sig an är en serie brutala mord på polska kvinnor som i hemlighet gömmer sig i Sverige. Offren visar sig vara nyckelvittnen i en stor rättegång mot den polska maffia. Tre av dem har hittats mördade inom loppet av ett par dygn, två saknas och förhoppningen är att de fortfarande är vid liv. Fallet påminner om valfri polisdeckare och offren och skurkarna ser ut som offer och skurkar gör mest. Tack vare Arne Dahls kanske bästa karaktär, den finlandssvenske Aarto Söderstedt, fenomenalt spelad av Niklas Åkerfelt, får serien den intelligens och humor som den så väl behöver. Nu är det bara att hoppas på att Aarto Söderstedt får ännu mer utrymme i nästkommande avsnitt, att fallen blir mer spännande och oförutsägbara och att kemin mellan skådespelare blir sådär stark som den var första säsongen.

Andra säsongen av "Arne Dahl" startar söndag 15 februari kl 21.00 i SVT1 och SVT Play.
| 6 februari 2015 19:00 |