Spel

Skribent

MovieZine

26 december 2022 | 15:00

MovieZine utser årets 10 bästa spel 2022

Spelskribenterna Anders Eklöf och Vanja Tomin utser sina fem favoritspel från det gångna året, med spel som "Elden Ring", Stray" och "Neon White".
2022 har utan tvekan varit ett smockfullt, varierat, grafiskt imponerande och spännande spelår med ambitiösa uppföljare, nya koncept och inte minst många stora öppna världar att utforska - nästan så pass att det har varit svårt att hinna med allt.
 
Därför vill MovieZine:s spelredaktör Anders Eklöf och spelskribenten Vanja Tomin lyfta fram fem spel vardera som de tycker har imponerat extra mycket under 2022.
 
Här årets fem bästa spel enligt spelredaktör Anders Eklöf.
 

5. "Horizon Forbidden West"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
"Horizon Zero Dawn" från 2017 är enligt mig ett av de allra bästa spelen med en öppen värld, med sina postapokalyptiska och färgglada miljöer, den starka och charmiga kvinnliga huvudpersonen Aloy och häftiga strider mot mekaniska varelser.
 
Uppföljaren "Horizon Forbidden West" tar kanske inga större risker när det gäller att förnya sig, men det är svårt att värja sig mot den makalösa grafiken som målar upp sig på tv-skärmen, den spännande berättelsen och de tidigare nämnda mötena med robotdinosaurier.
 
I min recension av spelet kallade jag det för "ett spel som inte kommer göra något fan av föregångaren besviken", vilket är anledning nog att placera det här på min lista.
 
Format: Playstation 4 och Playstation 5
 

4. "God of War Ragnarök"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
I ärlighetens namn blev jag ganska besviken på "God of War Ragnarök" efter den fenomenala föregångaren från 2018. Santa Monica Studios är lite för försiktiga när det gäller att förnya sig och flera av bristerna från det första spelet kvarstår.
 
Trots min kritik (jag gav det ändå 4 av 5 i betyg) måste jag säga att det här är ett minst lika gripande, välsvarvat och underhållande äventyr som fortsätter Kratos och Atreus spännande resa genom den nordiska mytologin.
 
De tunga striderna där varje smäll känns i handkontrollen, den fina relationen mellan far och son, den hisnande grafiken och den filmiska inramningen är helt enkelt för bra aspekter för att inte nominera det här spelet.
 
Format: Playstation 4 och Playstation 5
 

3. "Mario + Rabbids: Sparks of Hope"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Att ett strategiskt rollspel där de fåniga franska kaninerna möter Mario och hans gäng lyckades bli bra ("Mario + Rabbids: Kingdom Battle" från 2017), är ett frågetecken i sig. Att det faktiskt är riktigt bra och att uppföljaren "Mario + Rabbids: Sparks of Hope" är ännu bättre, är även det minst lika förvirrande - men ack så trevligt.
 
När rörmokaren och hans kaninvänner ger sig ut i rymden för ett ännu mer fokuserat, charmigare och snyggare äventyr där de strategiska striderna har blivit både friare och djupare är det bara att tacka och ta emot när Ubisoft levererar en uppföljare att räkna med.
 
 
Format: Nintendo Switch
 

2. "Neon White"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
"Neon White" beskrivs bäst som en blixtsnabb förstapersonsskjutare om att utrota demoner i himlen där varje skott, hopp och rörelse kan avgöra om du klarar en bana eller ej.
 
Spelet går ut på att du på 1-2 minuter långa banor måste besegra alla fiender på vägen till mållinjen, med hjälp av olika kort som representerar olika vapen - som du antingen kan skjuta med eller utföra en specialförmåga som ett dubbelhopp eller teleportering med.
 
Det här skapar både beroendeframkallande och adrenalinpumpande spelsekvenser där varje litet felsteg innebär döden eller ett misslyckande. I kombination med en gripande och filosofisk berättelse, en unik grafikstil och svängig och frenetisk musik av artisten Machine Girl blir "Neon White" ett oerhört minnesvärt spel.
 
Format: Playstation 4, Playstation 5, Nintendo Switch och PC
 

1. "Elden Ring"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
I början av året blev spelet "Elden Ring" av From Software ("Dark Souls", "Bloodborne") och "A Song of Ice and Fire"-författaren George R.R. Martin ett enormt fenomen på internet - då de tar studions koncept till nya, spännande och skrämmande höjder.
 
Den sargade och hänsynslösa kartan i The Lands Between ber om att utforskas med sina hemligheter, farliga fiender och ny utrustning bakom varje hörn, på en nivå som få andra spel med en öppen värld uppnår. Fantasyförfattarens fäbless för uråldriga blodsfejder, gamla kungariken och djupa karaktärsporträtt skapar tillsammans med den suggestiva stämningen och det fragmentariska berättandet hos From Software något alldeles extra.
 
Så här i efterhand ska det sägas att världen är full med återkommande bossar, en del tråkiga grottor och några mindre intressanta områden - men den här kritiken är som sandkorn i en vacker öken som jag tror From Software kommer ha svårt att överträffa.
 
Format: Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X/S och PC
 
Några andra minnesvärda spel från 2022 är det beroendeframkallande "Vampire Survivors", det putslustiga "Return to Monkey Island", det charmiga "Kirby and the Forgotten Land" och det filmiska "Immortality".
 
Läs även: "God of War Ragnarök" framröstat till årets bästa spel 2022 av läsarna
 
Här är årets fem bästa spel enligt spelskribenten Vanja Tomin.
 

5. "Gotham Knights"

 
 
Bruce Wayne är död. Batgirl, Nightwing, Red Hood och Robin måste ta reda på vem som ligger bakom brottet och samtidigt skydda Gotham från stadens kriminella ligor. ”Gotham Knights” gav oss ett äventyr i tredjepersonsvy med öppen spelvärld fylld av snygg action.
 
Ett underhållande spel som lyckats bygga upp en liten rollspelscharm i hela ”Batman”-konceptet, samtidigt som det lyckades inkludera en lagom intressant spelhistoria. Något vidare djup finns inte direkt i spelet, men det är svårt att inte ryckas med i de skarpa färgerna, de snabba svängarna och de roliga striderna. Efter en lång dag fanns det inget bättre än att sätta sig ner i soffan och mata hjärnan med meningslös action, och med spelets stora utbud på sidouppdrag samt online co-op, ger det många timmars spelglädje.
 
Format: PC, Playstation 5, Xbox Series X/S
 

4. "Madison"

 
 
I ”Madison” beväpnas vi med en polaroidkamera för att ta striden mot en ondskefull demon som försöker ta över vår kropp. I det här psykologiska pusselskräckspel i förstapersonsvy gäller det att vara nyfiken mitt i allt obehag och hitta de ledtrådar som för en framåt i spelet.
 
Jag beskrev spelet som ett besök på Spökhotellet Gasten på Liseberg med inspiration från ”Silent Hill P.T”. Oerhört detaljrika och stämningsfulla miljöer gör ”Madison” till ett skräckspel man tänker på långt efter man spelat det klart. Det är ett skräckspel som lyckas hålla kvar spänningen och misstänksamheten för vad som kan finnas bakom varje dörr. Dock en varning till alla som lätt blir åksjuka; huvudguppandet är maximalt.
 
Format: Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox X/S, Nintendo Switch och PC.
 

3. "The Chant"

 
 
”The Chant” var ett av höstens mest efterlängtade skräckspel. Det skulle leverera ångest, mental stress, psykedeliska monster och en intressant historia kring parallella universum och sekters förmåga att manipulera och hjärntvätta människor. Ett relativt kort men stämningsfullt spel som fokuserade mer kring resurshantering och rädsla är strider.
 
Spelet har några element som gör att det inte riktigt platsar i toppen på listan, sista boss-striden är en ren besvikelse och den låga variation på fiender gör att det inte är så skrämmande som man förväntat sig. Trots det, en välskriven och bra spelhistoria, som är värd att upplevas.
 
Format: PC, Playstation 5, Xbox Series X/S
 

2."Martha is Dead"

 
 
En psykologisk thriller i förstapersonsvy som ger oss en mörk berättelse i flera lager och suddar ut gränserna mellan verklighet, vidskepelse och tragedier som krig medför. ”Martha is Dead” utspelar sig på den italienska landsbygden under andra världskriget och vi får följa en av flickorna i ett tvillingpar.
 
Om du ska spela ”Martha is Dead”, så måste du spela på originalspråket italienska. Röstskådespeleri och spelberättelse kommer till liv på ett fantastiskt sätt jämfört med den engelska versionen. Spelet tar cirka åtta timmar om man spelar i lugn takt och tycker om att upptäcka saker. ”Martha is Dead” har fått mycket uppmärksamhet på flera håll för att vara extremt kontroversiellt, blodigt och brutalt, så pass att Sony valde att censurera en scen och en sexuell insinuation på deras Playstation-version.
 
Format: PC, Playstation 5, Playstation 4, Xbox One X/S och Amazon Luna.
 

1. "Stray"

 
 
Extremt skeptisk till en början, ansträngde jag mig för att hålla ett öppet och objektivt sinne när jag skulle spela detta kattäventyr. Men den ansträngningen var kortvarig då jag redan efter inledningen var totalt förälskad i den röda katten och den postapokalyptiska stad jag befann mig i. ”Stray” kombinerar alla bra element ett spel kan ha och resultatet blir ett roligt och medryckande äventyr. Grafiken är mjuk och gullig, kontrollerna flyter på bra, musiken passar perfekt in och skapar stämningen och den underliggande historien väcker intresse hos mig som spelare.
 
Det är sällan man hittar ett spel som berör och engagerar så lätt som ”Stray” lyckats med. Med sin charmiga pälsboll till huvudperson, bygger spelet även upp en historia kring en mystisk cyberstad vars invånare är övergivna robotar. I min recension beskrev jag spelet som ett vertikalt plattformsspel med pusselinslag, men ”Stray” är mer än så. ”Stray” är ett nästintill perfekt spel som kom i en tid då vi behövde det som mest i världen, och för det ska det få äran att bli utnämnt till mitt bästa spel 2022.
 
Format: PC, PlayStation 4, PlayStation 5
 
Vilka spel tycker du har varit bäst under 2022?
| 26 december 2022 15:00 |