Film

Skribent

MovieZine

20 januari 2020 | 18:00

Är Rose i "Titanic" i själva verket mentalt sjuk?

Filmen där Kate Winslet mördar karlar och kastar bort diamanter är en äkta thriller, enligt den här underhållande analysen.
"Har ni en film som ni ser på helt annorlunda än vad alla andra gör?"

Vår läsare André O. delar med sig i MovieZines Facebookgrupp av en något udda syn på James Camerons klassiska "Titanic" från 1997. Där vissa ser ett romantiskt kärleksepos och andra en rafflande katastroffilm, tycker André att den egentligen handlar om något annat.

Läs vidare för en intressant motivering...
 
 

En äkta thriller

 
"Har ni en film som ni ser på helt annorlunda än vad alla andra gör? För mig är den filmen James Camerons "Titanic". En legit thriller.

En film om Rose, en mentalt sjuk kvinna som jämför sitt rika lyxliv med slaveri. Hon är otrogen mot sin fästman (filmens hjälte, spelad av en briljant Billy Zane) med den hemlösa konstnären Jack i baksätet på en bil.

När båten väl sjunker sätter Jack och Billy henne på en livbåt, så att Jack kan fokusera på sin egen överlevnad. Men Rose hoppar av livbåten och minskar därmed Jacks chans för överlevnad avsevärt.

Billy Zane inser att Rose kommer att bli Jacks död och försöker i desperation skjuta ihjäl henne innan hon förgör Jack, men misslyckas."
 
 

Då inser Jack att Rose är sociopat

 
"Väl uppe på båtens för är de omringade av folk som skriker för sina liv och faller mot sin död. Men det skiter Rose i. Hon bara säger ”Jack, det var ju här vi träffades”. Det är då Jack inser att hon är sociopat.

Men det är för sent.

Rose vägrar dela den enorma flytande dörren med Jack. Innan hon mördar honom så säger hon ”I will never let go” strax innan hon bokstavligen släpper honom ner i havets kalla djup.

Som grädde på moset så snor hon ett dyrbart smycke från sitt ex. Typ 80 år senare har hon chansen att ge smycket åt ett gäng lyckosökare som har spenderat alla sina tillgångar och hur mycket arbetskraft som helst för att hitta smycket, som kan mata deras familjer i resten av deras liv.

Men det vill inte Rose, så hon slänger ner smycket i havsbotten istället, medan hon ler elakt. Intressant också att mannen hon väl gifte sig med inte heller är i livet längre."
 
 
Vad tycker du om Andrés analys av "Titanic"? Har du några filmer som du ser på ett annat vis? Kommentera nedan.
| 20 januari 2020 18:00 |