Film

Skribent

MovieZine

8 december 2016 | 20:00

Apple förhandlar med filmbolag om extremt tidig uthyrning via iTunes

Snart kanske vi kan hyra biofilmer så tidigt som två veckor efter premiären.
Alla vet hur det kan gå till vid det här laget; filmbolagen öser ner miljarder i produktionen av vissa filmer, med risk för att hela bolaget kraschar om sagda filmer skulle floppa. För att undvika detta, och dra in mer pengar tidigt i processen (samtidigt som filmens marknadsföring är igång, exempelvis) har en lösning tagits fram. Nämligen tidig uthyrning.

Bloomberg rapporterar idag att Apple just nu för diskussioner med Warner Bros., Universal, och Fox om att låta användare hyra vissa filmer via iTunes så tidigt som två veckor efter filmernas biopremiärer. Om ett filmbolag märker att en film går mycket sämre än förväntat kan det täcka en del av kostnaderna att låta folk hyra filmen direkt, snarare än att vänta de månader som i dagsläget är kutym. 

Å andra sidan finns det också en hel del problem med detta. För det första; det kan potentiellt sett sända ett oönskat budskap till publiken om att filmen är dålig (annars hade den väl inte gått dåligt på bio?), och för det andra; vad hindrar pirater från att kopiera filmen och sprida den illegalt? Dessutom finns risken att ingen vill gå och se filmen på bio om den ändå finns att hyra. Sedan utöver detta återstår såklart alla frågor om prissättning och liknande. Kort sagt; det finns en del att reda ut, och vi får se framöver hur det hela är tänkt att fungera om den här dealen går igenom.

Tror du att detta kan funka?
| 8 december 2016 20:00 |