Film

Skribent

Alexander Kardelo

6 november 2019 | 10:30

"Apocalypse Now: Final Cut" dyker upp på svenska biografer

Den 29 november släpps historiens bästa krigsfilm i ny version. Och den ser ut precis så som Coppola vill ha den.
Han är uppenbarligen inte ett fan av Marvel, men Francis Ford Coppola har trots det vår fulla respekt och beundran. En av anledningarna är "Apocalypse Now", den tunga mastodontfilmen från 1979 som skildrade Vietnam-krigets fasor.

Förutom ikoniska repliker som "I love the smell of napalm in the morning" och "The horror... the horror!" bjuder filmen på makalösa prestationer från Martin Sheen, Marlon Brando och en Oscarsnominerad Robert Duvall.

Nu har en lång filmklassiker blivit ännu längre, och mycket snyggare - med förbättrat ljud och renoverad bild landar äntligen "Apocalypse Now: Final Cut" på svenska biodukar i vinter. Elva månaders arbete har lagts på att scanna in originalfilmen på nytt och snygga till varenda bildruta digitalt.
 
33 minuter längre
 
Coppola, som blev rejält skuldsatt under arbetet med filmen, klippte bort 33 minuter innan den lanserades på bio för 40 år sedan. Han var rädd att filmen skulle anses "för konstig" och bara tilltala arthouse-publiken, skriver Indiewire.

År 2001 satte han tillbaka hela 49 minuter bortklippt material för att släppa filmen på nytt som "Apocalypse Now: Redux". Den här gången fick biopubliken ta del av hela hans vision, men något skavde ändå. Coppola kände att den versionen blev för lång och ojämn.

Förhoppningsvis är han äntligen nöjd med sin "Final Cut", som klockar in på ganska exakt tre timmar och två minuter. En minut längre än "Avengers: Endgame" alltså, men det är antagligen bara en slump.
 
 
Den 29 november får "Apocalypse Now: Final Cut" biopremiär över hela Sverige.
| 6 november 2019 10:30 |