Film

Skribent

Daniel Feldt

19 maj 2009 | 12:28

"Antichrist" möttes av burop, hånskratt och applåder

Burop, hånskratt och spridda applåder. Det var vad "Antichrist" fick ta emot under visningen av vad många säger festivalens första skandalfilm.

Lars Von Trier har för vana att visa sina nya filmer i Cannes. Ibland går det bra, ibland mindre bra. Han har bland annat vunnit gulpalmen för "Dancer in the dark". Men gårdagens visning av "Anitchrist" med Willem Dafoe och Charlotte Gainsbourg i huvudrollerna visade sig vara en av de filmer som fungerar mindre bra i Cannes.

Grova sexscener, motbjudande våld och Von Triers religösa symbolik blev för mycket för många i publiken. Hånskratten och buropen haglade medan sprida applåder hördes. Regissören skapar delade läger minst sagt.

Lars Von Trier är inte bara frispråkig på den vita duken, utan även på presskonferenser vilket brukar leda till en del rolig rapportering.

Presskonferensen för "Antichrist" innehöll en del ordkrig och ovärderliga citat från regissören. En brittisk reporter från The London Daily Mail inledde frågestunden med att be Von Trier att rättfärdiga sin film.

- Jag behöver inte rättfärdiga någonting, blev Von Triers svar. Reportern skrek snabbt tillbaka att han visst behövde göra det. Så som alla presskonferenser borde börja.

- Jag kan inte rättfärdiga mig själv. Jag gör filmer och jag gillar det, sade regissören. Ni är mina gäster, inte tvärtom. Jag arbetar för mig själv och gör den här lilla filmen som jag är förtjust i. Jag behöver inte förklara mig för någon.

Efter den hätska inledningen frågade presskonferensens moderator Henri Behar hur det kommer sig att han valde att göra just denna film. - Jag har aldrig ett val. Jag är rädd för att det är guds hand. Och jag är världens bästa regissör, fortsatte Von Trier.

"Antichrist", från världens bästa regissör, har svensk biopremiär den 5 juni. MovieZine kommer med sin Cannesrecension av "Antichrist" inom kort.

| 19 maj 2009 12:28 |