Skribent

Jakob Åsell

8 mars 2010 | 23:40

Ännu en kväll i Hollywood

Den 82:a Oscarsgalan kan beskrivas som ännu en kväll i kändisspäckade Hollywood. Överraskningarna var få under gyllene kvällen, men trots det kommer kvällen gå till historien.

"The Academy Awards - the biggest night in Hollywood since last night" slänger galans ena värd Alec Baldwin ur sig innan hans kollega Steve Martin knyter ihop säcken genom att konstatera att "Den här galan blev så lång att Avatar nu utspelar sig i det förflutna". Och båda har de sina poänger, för trots glitter, glamour och historiska segrar så kändes årets 82:a utgåva av Oscarsgalan mest bara som ännu en kväll i Hollywood - en väldigt låång kväll.

Efter 82 mansdominerade år och närmare fyra timmars nattlig väntan var det alltså dags för den första kvinnan att ta emot en Oscarsstatyett för bästa regi när Kathryn Bigelow inte helt otippat belönades för sin hyllade Irakfilm "The Hurt Locker" som även tog emot priset för Bästa Film. "The Hurt Locker"-gänget lämnade galan som de stora segrarna med totalt sex statyetter av nio nomineringar.

James Cameron, som för 12 år sen fick gorma att han var "King of the World!" efter 11 Oscars till "Titanic", höll sig lite lugnare i natt då hans, av många favorittippade "Avatar" fick finna sig i skuggan av "The Hurt Locker". Cameron lommade hem med tre Oscars för bästa foto, scenografi och specialeffekter medan exfrun Bigelow kammade hem de tunga statyetterna.

På ett sätt tror jag dock, rubrikerna låter värre för Jim Cameron än vad han själv känner. Cameron älskar starka kvinnor (alla minns vi Sarah Connor och Ellen Ripley), han har varit gift med Linda Hamilton och den mäktiga producenten Gale Anne Hurd, och att nu få se sin f.d. livskamrat vara först att bryta in i den totalt mansdominerade regikategorin och göra historia, ser han nog säkert som en liten seger, ändå. Förhoppningsvis leder priset till fler spännande möjligheter för regissören bakom bl.a. den underbara klassikern "Point Break".

Om man ska försöka dra en röd tråd eller hitta ett genomsyrande tema i denna slätstrukna och förutsägbara 82:a Oscarsgala så är min tanke: "Det är fan på tiden".

Barbera Streisand utbrast högtidligt med det sprättade kuvertet i handen och Regi-Oscarn i åtanke; "Well, the time has come", det var på tiden att den gick till en kvinna, trots att filmen hade förtjänat priset oavsett regissörens kön. Efter fem fruktlösa nomineringar var det även på tiden att The Dude - Jeff Bridges fick upprättelse genom sin Oscar för bästa manliga huvudroll i filmen "Crazy Heart" och han kunde inte förmå sig att hålla tillbaka lyckan i kroppen under sitt oändliga tacktal.

På tal om upprättelse så är vi nog många som tyckte Sandra Bullock förtjänade lite av den varan efter att i allt för många direkt-till-DVD-filmer förpassats till skitroller när hon har så mycket mer att ge. Kvällen efter hon "belönats med" två Razzies för Sämsta skådespelerska och Sämsta filmpar i floppen "All About Steve", så plockade hon helt enligt temat följdaktligen hem priset för Bästa kvinnliga skådespelerska för sin starka roll i snyftaren "The Blind Side". Hon tog emot priset med nattens bästa tacktal och kommenterade efteråt det hela med att hon tänkt ställa statyetterna i samma hylla, men Razzien kanske lite längre ner.

Trots att "The Hurt Locker" kammade hem priset så var det även på tiden att en animerad film fick lämna barnbordet och släpptes in i den mest prestigefyllda kategorin för Bästa film, Två tummar upp för Pixarfilmen "Upp".

Galan i övrigt flöt på utan överraskningar då ovanligt många förhandstips gick in och den största "kuppen" bestod av Att Ben Stiller delade ut priset för bästa smink obehagligt utklädd som Na'vi efter att Sascha Baron Cohens inslag som gravid Avatar-figur klippts ut ur manuset. Inte så originellt - men å andra sidan, det var ju bara ännu en kväll i Hollywood.

| 8 mars 2010 23:40 |