Film

Skribent

Alexander Kardelo

8 augusti 2019 | 12:00

Annapurna Pictures kämpar mot konkurs

Megan Ellisons independent-bolag har det tufft just nu.
Det går trögt för Annapurna Pictures just nu. Det hyllade filmbolaget berikar filmvärlden, men blöder pengar. Enligt THR har man tagit hjälp av en advokatfirma för att undvika konkurs.

Produktionsbolaget startades år 2011 av Megan Ellison. Med titlar som "Zero Dark Thirty", "American Hustle" och "Vice" bakom sig har Annapurna fått 52 Oscarsnomineringar de senaste åtta åren. På senare år har Annapurna också börjat distribuera filmer, bland annat "Creed II" och "Destroyer".

Många bra filmer har blivit till tack vare Ellison och Annapurna, men tyvärr är det svårt att locka biopublik till originalfilmer och indies - oavsett hur många priser och kritikerhyllningar de får.

Annapurna släppte fem långfilmer under 2018, och förlorade pengar på alla utom en ("Sorry to Bother You" gjorde en liten vinst). I år släpper de bland annat animerade "Mysteriet om Herr Länk" och tonårskomedin "Booksmart".

Megan Ellison ser dock ljust på framtiden och tonar ner ryktet om konkurs: "Det är inget ovanligt att strukturera om sina avtal med finansiella institut. Men pressen kommer alltid att spekulera - det är en del av branschen. Jag tror på vad vi gör, och har inga tankar på att sluta inom en nära framtid", skriver VD:n i ett brev till sina anställda.

En räddande hand kan komma från ingen mindre än agent 007. Annapurna äger andelar i United Artists, som släpper den 25:e Bondfilmen på bio våren 2020.
| 8 augusti 2019 12:00 |