Film

Skribent

Alexander Dunerfors

14 april 2013 | 20:01

Andy Serkis svarar på läsarnas frågor

"Hobbit"-aktuelle skådespelaren: "Jag tror att vi har sett det sista av Gollum nu."

Många av MovieZines läsare tog chansen att framföra sina egna frågor och funderingar till "Hobbits" osynliga stjärna Andy Serkis. Liksom i "Sagan om Ringen"-trilogin tar han på sig rollen som Gollum, den ljusskygga varelsen med sin älsskade ring.

Hur förberedde du dig för rollen som Gollum från första början?

- När det gäller ringens effekt på Gollum var jag som skådespelare tvungen att relatera till något påtagligt. Hela hans rörelsemönster och mentala stadium bygger på ett beroende. Man kan jämföra det med en kraftfull drog eller med alkohol. Något som driver honom, som han tappat kontrollen över. Det baseras också på skuldkänslorna som han bär efter att ha mördat sin kusin. Hur Gollum låter och ser ut, allt bygger på emotionell schizofreni och beroende.

Om du fick spendera en dag med en karaktär ur Tolkiens värld, vem skulle du välja och vad skulle ni göra?

- Låt mig tänka... Jag skulle nog vilja ha några riktigt långa måltider i Baggershus tillsammans med Bilbo Baggins. Bara äta mig igenom dagen, med en första frukost, andra frukost, lunch, eftermiddagste... Ja, det skulle vara trevligt. Kanske titta på kartor och prata om äventyr.

Kan vi vänta oss en mer allvarlig ton i de kommande filmerna?

- Ja, för med tanke på hur filmerna är gjorda och hur Peter ville få "Hobbit"-trilogin att smälta in med "Sagan om Ringen"-trilogin till sex filmen... Detta universum är som man har sett väldigt mycket sammankopplat med "Sagan om Ringen". Ja, det börjar bli mörkare när man träffar Smaug, och känslan av att mörkrets krafter växer kommer att påverka tonen i den andra och tredje filmen.

Jag har själv inte läst boken, men jag antar att vi inte har sett det sista av Gollum än?

- Jag tror att vi har sett det sista av Gollum. Han är bara med i boken i kapitlet Gåtor i mörkret. Han återkommer på så sätt att Bilbo knappt kan sluta tänka på Gollum. Bilbo refererar till honom utmed boken, det har påverkat honom så. Men vi får inte se honom mer. Vad jag vet så har jag gjort mitt nu.

Hur tror du framtiden ser ut för performance capture?

- Jag har en studio i London, The Imaginarium, som arbetar för att främja performance capture. Vi har en akademi för att skola skådespelare, vi har ett produktionsbolag och vi samarbetar med TV-spelstillverkare. Nästa steg handlar nog om "real time facial", så att man som skådespelare kan se sin motspelares ansiktsrörelser direkt. Det tror jag, ansiktsrörelser och realtid, det är där som teknologin kommer att utvecklas markant de kommande åren.

Hur mycket frukt äter du på en vecka?

- Wow. Det varierar, men jag försöker äta en nyttig frukost med mycket ananas eller grapefrukt. Jag gillar också banan eller björnbär, vanligtvis med granola. Kanske inte dagligen, men när jag filmar så försöker jag vara hälsosam.

Fler läsarfrågor till Andy Serkis hittar du i det tredje numret av MovieZine, nu ute i butik.

| 14 april 2013 20:01 |