Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

25 april 2016 | 19:00

Allt om veckans stora "Red woman"-twist

Vad säger det om henne? Och hur skapade man effekten? Regissören och skådisarna kommenterar säsongsstartens stora snackis.
Spoiler-varning på hela artikeln för den som inte har sett det första avsnittet av säsong 6!

Den som har hunnit se det första avsnittet känner till den stora snackisen om den bokstavligen nakna sanningen om Melisandre i slutminuterna. Vår syn på denna karaktär förändrades i en handvändning och det öppnar upp för både fler frågor men också fler möjligheter.

Hur gammal är egentligen Melisandre? Och hur lyckades de skapa åldrings-effekten?

Carice van Houten som spelar rollen har tidigare nämnt att karaktären är någonstans mellan 100-400 gammal, men regissören bakom avsnittet, Jeremy Podeswa, strävade efter att framställa henne i en odefinierad ålder. Den urålriga Melisandre består nämligen av Carices ansikte i prostetisk make-up, kombinerade med en riktig kvinnas stunt-kropp, vilket är samma teknik som användes när Lena Headeys Cersei behövde gå naken på stadens gator i "the walk of shame".

- Jag tror att det är båda skådespelarnas kombinerade insats som gör att hon ser så tidlöst gammal ut. Ett tag övervägde vi att lägga till fler effekter på stunt-kroppen för att göra henne ännu äldre, men jag tror att vad vi än hade gjort så hade det fått dem att se mindre äkta ut. När man gör en fantasy-serie, eller en serie med fantasy-inslag, blir illusionen bara starkare ju mer du kan förankra effekterna i verkligheten.

Han understryker också att ingen levande varelse vet hur en 400-åring skulle se ut.Fansen var inte de enda som fick ta del av den nya säsong 6  i veckan - även skådespelarna har fått hålla sig tåligt till världspremiären. Även om de flesta skådisar hade läst om Melisandre-twisten i manus, blev de fortfarande chockade av att se det på skärmen.

Så här lyder några av våra kära skådisars reaktioner på avsnittets stora "Red Woman"-twist.

John Bradley (Sam):

- Många har sagt genom seriens gång att hon är en bedragare och att när det kommer till kritan sviker hon folk och kan inte leva upp till sina löften. Men detta gör henne mer trovärdig. Det öppnar upp för hennes potential att påverka framtiden. Det stödjer allt hon någonsin har påstått om sig själv.

Isaac Hempstead Wright (Bran):

- Det är bokstavligen en metafor för allt mörkt och sjukt under hennes yta. Vad jag verkligen gillar med henne är att hon är en av de troende som faktiskt gör något. Det är inte bara en massa snack om magi som aldrig händer. Hon är äkta.

Maisie Williams (Arya):

- Jag fattar att det är en viktig del i handlingen och att de flesta kommer bli väldigt, väldigt förvirrade över det... men ärligt talat, det enda jag tänkte var: "wow, jag undrar hur lång tid Carice behövde vänta på hår och make-up". Jag tänkte också att "det ser fantastiskt ut. Emmys, Emmys i mängder!"

TVLine finner du ett bildspel med kommentarer från fler av skådisensemblen.

Vad var din reaktion på Melisandre-vändningen? Och vad kan hennes halsband tänkas rymma för kraft? Och är hon mäktig eller kraftlös, tror du?
| 25 april 2016 19:00 |