Film

Skribent

Alexander Kardelo

7 mars 2014 | 22:01

Allt fler VFX-företag hamnar i blåsväder

De kan dela hav, men inte få ekonomin att gå ihop. Storfilmerna sätter många specialeffektsmakare i konkurs.

Oscarsgalan 2013: "Berättelsen om Pi" vinner en Oscar för sina visuella effekter. Bara ett stenkast därifrån protesterar de anställda på Rhythm & Hues, företaget som var med om att skapa filmens effekter. Nu har de gått i konkurs och den där Oscarsstatyetten är troligen ingen tröst.

Senaste året har det inte direkt ljusnat. Bara idag nås vi av två trista nyheter från effektbranschen.

Den första gäller Modus, en kanadensisk VFX-firma som senast jobbade med "RoboCop". Efter sex år i Hollywoods tjänst tvingas man slå igen dörrarna och sparka 100 anställda.

En annan firma som tagit sig vatten över huvudet är Look Effects. Grundaren Mark Driscoll berättar att man förlorat massor på arbetet med Darren Aronofskys "Noah":

- Vi tog på oss mycket jobb för att kunna komma upp till nästa nivå och bevisa oss som ett företag i världsklass. Men det tog mer resurser än väntat. Vi gjorde det av passion och Paramount var väldigt imponerade, men i slutändan förlorade Look mycket pengar.

Look kommer troligen att klara sig tack vare intäkter från projekt som "Game of Thrones" och "Grand Budapest Hotel". Man kan tyvärr inte säga detsamma om det halvdussin specialeffektsfirmor som fått slå igen de senaste åren.

Specialeffektsmakare arbetar med stora projekt och små vinstmarginaler. En påkostad film som läggs ner eller en försenad utbetalning kan bli en riktigt kostsam historia för ett enskilt företag, skriver The Wrap.

| 7 mars 2014 22:01 |