Serie

Skribent

Daniel Berglund

22 februari 2024 | 10:00

Allt du behöver veta om nya "Avatar: The Last Airbender"-serien

Det finns vissa saker man borde ha i åtanke när man ser den nya "Avatar"-serien som har premiär på Netflix idag, den 22:e februari.
Om du läser detta älskar du kanske - precis som jag - serien “Avatar: Legenden om Aang”, som den heter på svenska. Jag växte upp med den och har såklart kollat om den när jag haft tid, senast några månader sen. 
 
Jag har slaviskt följt uppdateringarna kring den nya Netflix-serien, och har genom det blivit uppslukad i allting rörande Avatar (förutom James Camerons filmer). Detta inkluderar allt från att följa utvecklingen av Elca Gamings fan-made konsolspel “Four Seasons” till att se på alla Avatar-teorier som SuperCarlinBrothers har laddat upp på Youtube.
 
Ny information kring Netflix live-action filmatisering har släppts gradvis och nu när serien har släppts är det dags att uppdatera er - kära läsare - på vad ni behöver veta.
 
Läs vidare och känn er upplysta till Koizilla!
 
6393e542f7158bab064266416c219c16 avatar the last airbender 3
 

Det absolut sämsta

 
Vi börjar med vad som tyvärr måste vara det sorgligaste gällande den nya serien. Detta är att Bryan Konietzko och Michael Dante DiMartino - som skapade originalserien - lämnade projektet efter att ha samarbetat med Netflix i två år. Arbetet med serien inleddes redan 2018 och i samarbete med Nickelodeon, men DiMartino och Konietzko upplevde att de inte blev hörda i produktionen.
 
Här kan ni läsa ett Instagram-inlägg som Konietzko har lagt upp som förklarar hans sida av det tuffa beslutet att lämna. Jag har ändå höga förhoppningar på serien, men detta pekar på att vi inte borde förvänta oss att allting kommer att vara som i originalet.
 
Skaparna samarbetar dock med Nickelodeon från annat håll för att bland annat skapa en biofilm och ännu en animerad serie (som släpps 2025), så de kan vi se fram emot. Värt att nämna är att även Jeremy Zuckerman som gjorde musiken för originalserien valde att inte återvända för Netflix-filmatiseringen. Istället har vi Takeshi Furukawa ("Star Wars: The Clone Wars") som ersättare, något jag tror kan bli rätt bra.
 
6393e542f7158bab064266416c219c16 avatar the last airbender 2
 

Vad handlar Avatar om?

 
Jag måste såklart också bara kort sammanfatta premissen för serien; I en värld där folk kan bända de fyra elementen vatten, jord, eld och luft, vaknar en avatar upp ur ett isberg och har kraften att kontrollera alla element. Denne, som är den utvalda som reinkarnerats på nytt, heter Aang och försöker under seriens gång avsluta det krig som eldnationen för mot de andra tre nationerna. Han möter många vänner och många motståndare på vägen.
 
Har du inte sett originalserien är det ett definitivt måste - framförallt de två senare säsongerna är väldigt, väldigt mycket mer än “bara ett barnprogram”. 
 
6393e542f7158bab064266416c219c16 avatar the last airbender 1
 

En karaktär saknas

 
Nedan följer en lista av ett antal karaktärer som vi vet kommer att vara med i den kommande serien: 
 
• Aang, Sokka, Katara, och Zuko (såklart…)
• Gran Gran
• Princess Yue
• Avatar Kyoshi
• Suki
• Kålhandlaren / Cabbage Merchant (Som kommer ha sitt ikoniska citat: “My cabbages!!!”)
• June
• Mai
• Eldfurste Ozai
• Iroh
• Azula
 
Till den uppmärksamme som märkte att Toph saknas - bra jobbat! Det stämmer att hon förmodligen inte ännu är med i serien, utan kommer i nästa säsong istället, precis som i den animerade. 
 
En annan väldigt märkvärd skillnad gällande rollerna från originalserien är att Eldfurste Ozai och Azula är med redan från början, vilket är ett medvetet val av skaparna för att kunna bygga på deras karaktärsutveckling så tidigt som möjligt. Detta tror jag var ett väldigt bra val!
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Namnen på avsnittens titlar

 
Fortsättningsvis listar jag även namnen på avsnitten - och inom parentes inkluderar jag också de episoder från originalserien som jag gissar skildras mest just då:
 
• The Last Airbender (1-3)
• Warriors (4)
• Omashu (5)
• Into the Dark (12)
• Spirited Away (7-8)
• Masks (13)
• The North (17-18)
• Legends (19-20)
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

En central berättelse tas bort

 
Något som har avslöjats är att Netflix-serien valde att ta bort Sozins komet. Detta är en händelse i originalet som sker var hundrade år när kometen kommer nära jorden, vilket ger eldbändare enormt mycket mer kraft. Det är en tidspress för Aang som alltså är tvungen att stoppa eldnationen innan detta sker.
 
Netflix valde att ta bort denna tickande bomb eftersom det kunde innebära kontinuitets-brister i framtiden. Eftersom skådespelarna åldras medan karaktärerna i sådana fall tvingas vara ungefär samma ålder hela berättelsen. Så det känns faktiskt väldigt rimligt, även om jag undrar hur de löser andra intriger som berör händelsen. 
 
6393e542f7158bab064266416c219c16 avatar the last airbender 4
 

Bändning och whitewashing 

 
Två kulturella aspekter att ha i åtanke är först och främst hur de olika bändnings-teknikerna är inspirerade av existerande kampsporter. Bändning är alltså att kontrollera ett visst element. Vattenbändning baseras på Thai Chi, eldbändning av “northern Shaolin fighting style”, jordbändning av Hung Gar, och luftbändning tar sin inspiration från Baguazhang.
 
Detta var inte alls tydligt i M. Night Shyamalans film från 2010, där teknikerna såg mer ut som magi och inte alls kopplade till kampsport. Netflix-serien har däremot till allas lycka behållit denna centrala del, som får bändning att bokstavligt talat flyta på och se fantastisk ut.
 
En annan otrolig fakta är ju att 2010-filmen whitewashade en stor del av rollistan (hur tänkte herr Shyamalan egentligen?). Men det kan vi ju glädja oss åt att Netflix faktiskt tagit på allvar, och rollsättningen överlag känns rätt stabil, även om jag har hört lite blandat om deras insatser i serien. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Trailern

 
Avslutningsvis kan ni här även se trailern på den nya serien - om ni inte redan gjort det såklart.
 
 
Föreställ dig inte att allt är samma som i den animerade serien (då blir du nog besviken!), men jag tror faktiskt att vi kan vara hoppfulla! De tidiga recensionerna som vi har hört har varit mestadels positiva. Jag tror nog inte att den är perfekt, men den är utan tvekan värd ett försök.
 
Serien släpps alltså idag, den 22 februari, och jag hoppas innerligt att ni liksom mig sitter klistrade framför skärmen under dagen!
 

Läs också: En visuellt slående men ofta ytlig remake

 
Vad tycker du om Avatar? Ser du fram emot Netflix filmatisering? Kommentera gärna!
 
| 22 februari 2024 10:00 |