Film

Skribent

MovieZine

3 februari 2021 | 18:00

Svenska filmer 2021 - här är alla premiärdatum

Beck, Bamse, Sune, Karl-Oskar och Adam & Eva är några gamla filmbekanta som vi kan återse i år.
Nya fall för Martin Beck, Netflix första svenska originalfilm, en påkostad remake av ”Utvandrarna” och så gör Ruben Östlund comeback. Här är det svenska filmåret 2021 - en snabbguide till samtliga filmer som hittills är klara för premiär.
 
Beck - Döden i Samarra (streaming 1 januari)
C More kickade igång filmåret med en ny Beckfilm, där mordet på en politisk profil väcker stor uppmärksamhet i media. Alex (Jennie Silfverhjelm) blir personligt involverad medan Martin Beck (Peter Haber) har helt andra slags bekymmer.

Beck - Den förlorade sonen (streaming 5 februari)
Näst på tur i Beck-serien är thrillern "Den förlorade sonen", där kvarlevor efter en mördad man väcker liv i ett gammalt fall. Ett fall som Martin Beck hade hand om, men något står inte rätt till. Carina Lidbom har en gästroll.

Red Dot (streaming 11 februari)
Ett semestrande par upptäcker plötsligt ett rött lasersikte på tältväggen. Det blir början på en mardrömslik jakt. Anastasios Soulis och Nanna Blondell gör huvudrollerna i Alain Darborgs thriller, den första svenska Netflix-filmen.

Pleasure (på bio 28 mars)
Ninja Thybergs debutlångfilm utspelar sig i den amerikanska porrindustrin. En ung, ambitiös 20-åring åker från Sverige till Los Angeles för att bli nästa stora porrstjärna. En film om ambition, uppoffringar och feminism, som utspelar sig i en av världens mest patriarkala strukturer.
 
 
Vitt skräp (på bio 14 maj)
Det dröjde fem år, men nu är "Vitt skräp" med Ola Rapace till slut på väg till bioduken. Filmen, som regisserats av Tobias Nordquist, handlar om två främlingar som möts och av en slump hamnar mitt i en knarkhärva, i en svensk småstad i mitten på 80-talet.

Bröllop, begravning och dop - filmen (på bio i vår)
Colin Nutley har åter samlat hela casten ur tv-serien med samma namn för en fristående fortsättning. Helena Bergström och Molly Nutley är två av huvudrollerna som firar jul och nyår i en film "om kärleken och döden och allt däremellan".
 
Apstjärnan (på bio i vår)
Linda Hambäck ("Gordon & Paddy") är tillbaka med "Apstjärnan" som baseras på Frida Nilssons bok med samma namn. Jonna har bott på barnhem i hela sitt liv. Hon har alltid drömt om en mamma. En dag svänger en Gorilla in med sin bil och adopterar henne. Pernilla August, Melinda Kinnaman och Stellan Skarsgård gör rösterna.

Snälla kriminella (på bio i vår)
Sara Youngs film beskrivs som "en galen komedi om två naiva och korkade förlorare som bestämmer sig för att bli kriminella för att kunna lösa sina problem men får både polisen och undre världen efter sig."

Arica (på bio i vår)
I mitten av 1980-talet skickade den svenska gruvjätten Boliden 20000 ton giftigt avfall till Arica i norra Chile. Tusentals människor drabbades av cancer och andra allvarliga sjukdomar. Nu söker en grupp drabbade rättvisa. Dokumentär av Lars Edman och William Johansson Kalén.
 
 
Sune – Uppdrag midsommar (på bio 11 juni)
Familjen Andersson och familjen Blixt ska åka till Karins faster Hulda och fira midsommar. Men precis innan de åker gör Sophie slut med Sune, och katastrofen är ett faktum. Erland Beskow regisserar den nya familjefilmen.

Vinterviken 2021 (streamingpremiär i sommar)
Mer svenskt på Netflix: det är snart dags för en nyinspelning av "Vinterviken". Precis som i kärleksdramat från 1996 används Mats Wahls ungdomsroman som förlaga, och det handlar om förortskillen John-John som blir kär i överklasstjejen Elisabeth.

Tigrar (biopremiär 27 augusti)
Ronnie Sandahl följer upp den hyllade "Svenskjävel" med ett känsligt drama baserat på Martin Bengtssons självbiografiska roman. "Tigrar" handlar om unge Martin som vill bli fotbollsproffs till varje pris.
 
 
Dag för dag (på bio 24 september)
Felix Herngrens nya film beskrivs som en livsbejakande komedi med mycket humor och en del allvar. Tomas von Brömssen, Sven Wollter, Marianne Mörck, Martina Haag och William Spetz ger sig ut på en husbilsresa genom Europa för att uppfylla en äldre mans sista önskan.

Jag är Zlatan (premiär i höst)
En sann underdog-story om killen från Rosengård som inte hade något, men som fick allt. Jens Sjögren regisserar filmen om fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic som ung.

Tills solen går upp (biopremiär ej satt)
När Peder springer på sin före detta flickvän Hanna väcks något till liv igen. De hittar ett sätt att träffas i smyg, i sina drömmar. En annorlunda kärlekshistoria med Mikael Persbrandt och Vanna Rosenberg. Peter Dalle regisserar.

Eva och Adam – att vara eller inte vara ihop (biopremiär ej satt)
Filmen handlar om den första kärleken, om att man tvingas ljuga, och om hur svårt det blir när man inte kan sluta med det. I huvudrollerna som Eva och Adam återfinns Sonja Holm och Olle Cardell.
 
 
Så jävla easy going (biopremiär ej satt)
En dramakomedi för ungdomar, baserad på en roman av författaren Jenny Jägerfeld. Joannas är 18 år och för att funka normalt behöver hon ADHD-medicin. Joanna tvingas bli kreativ för att få fram pengar. Och mitt i allt dyker den charmiga och självsäkra Audrey upp, som får Joannas hjärta att fullkomligt explodera. Regissör är Christoffer Sandler.

The Triangle of Sadness (biopremiär ej satt)
Ruben Östlund är tillbaka med komedi som tar avstamp i modevärldens finrum. Tillsammans med modellerna Carl och Yaya hamnar vi på en segellyxkryssare i Karibien. Där får vi träffa vår civilisations crème de la crème och en marxistisk sjökapten. I rollistan finns bland andra Harris Dickinson, Woody Harrelson och Henrik Dorsin.

Bränn alla mina brev (biopremiär ej satt)
Björn Runges nya drama bygger på Alex Schulmans bok med samma titel. Filmen väver samman tre perspektiv till en berättelse om kärlek och tragedi som överskriver både tid och rum.
 
Magisterlekarna (biopremiär ej satt)
Gayporr möter high school-film, så har den iallafall beskrivits på förhand - Ylva Forners filmatisering av Kristofer Folkhammars roman om förbjudna lekar i skolmiljö. En drömsk queerfilm väntar publiken någon gång i slutet av året.
 
Knackningar (biopremiär ej satt)
När Molly flyttar in i en ny lägenhet börjar hon höra knackningar från våningen ovanför. Sakta blir hon övertygad om att någon i huset är instängd mot sin vilja. Psykologisk thriller av långfilmsdebuterande Frida Kempff med Cecilia Milocco i huvudrollen.
 
Världens vackraste pojke (biopremiär ej satt)
1971, under världspremiären av "Döden i Venedig", utropar den italienske regissören Luchino Visconti sin Tadzio till världens vackraste pojke. En skugga som än idag, 50 år senare, tynger Björn Andrésens liv. Dokumentär av Kristian Petri och Kristina Lindström.
 
 
Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton (biopremiär 12 november)
Hannes Holm regisserar en nytolkning av Tage Danielssons berättelse, som blivit en av Sveriges folkkäraste julsagor. Det handlar om pojken Karl-Bertil som planerar att stjäla julklappar från de rika för att ge till de fattiga. Hans far Tyko (Jonas Karlsson) har invändningar.

Bamse och Vulkanön (biopremiär i vinter)
"Bamse och Vulkanön" har kallats för "den största enskilda satsningen på animationsfilm i Sverige" och påbörjar en ny trilogi om världens starkaste björn. För regin står återigen Christian Ryltenius.

Utvandrarna (biopremiär 25 december)
Den episka berättelsen om Karl-Oskar och Kristina som i mitten av 1800-talet reser över Atlanten i jakt på ett bättre liv. Wilhelm Mobergs roman och Jan Troells filmer är väl förankrade i den svenska kulturen, nu är det upp till regissör Erik Poppe att skildra historien ur Kristinas perspektiv. Gustaf Skarsgård och Lisa Carlehed gör huvudrollerna.
 
Vilka svenska filmer ser ni fram emot i år? Kommentera nedan.
| 3 februari 2021 18:00 |