Film

Skribent

MovieZine

12 februari 2021 | 15:00

Bästa filmtipsen för Alla hjärtans dag 2021

Sugen på ett riktigt bra kärleksdrama, romantiska komedier eller filmer att gråta till? Vi tipsar om de bästa filmerna att streama på Alla hjärtans dag.
Den 14 februari närmar sig - för vissa kanske ett datum som alla andra, för många en perfekt ursäkt att hylla kärleken. Men Alla hjärtans dag går utmärkt att uppmärksamma även för dig som inte är i ett förhållande - passa på att fira den med vänner, barnen, eller ensam i tv-soffan med en stor portion Häagen-Dazs fulgråtandes till en favorit-romkom.

I pandemitider är det antagligen inte lika aktuellt med en biodejt. Därför tipsar vi här om några utmärkta, nya kärleksfilmer att streama för dig som redan kan "Notting Hill" utantill.
 
Det gemensamma för många av filmerna på listan är att de avviker från den klassiska mallen för hur en kärleksfilm ska vara. De handlar lika mycket om rosaskimrande förälskelser som om brustna hjärtan och relationer med utmaningar.
 
 

1. Emma (Viaplay)

 
”Emma” är ett klassiskt kostymdrama baserad på boken med samma namn av Jane Austen. I huvudrollen ser vi Anya Taylor-Joy ("The Queen's Gambit") som den intelligenta unga kvinna som blir inblandad i ett potentiellt triangeldrama. Filmen är välspelad och otroligt vacker visuellt. En underhållande och härlig romantisk dramakomedi om kärlek, vänskap och lojalitet.
 
Se också: 1996 års version av "Emma" med Gwyneth Paltrow finns att se på HBO Nordic.
 
Large 53139e8e671f5ef305c799c33669652c endings
 

2. Endings, Beginnings (Viaplay)

 
Shailene Woodley spelar kvinnan som kämpar för att hitta sig själv igen efter ett avslutat förhållande. Hon har lovat sig själv att lägga av med både alkohol och dejting... lättare sagt än gjort när två snygga ungkarlar kliver in i hennes liv. Ska hon våga satsa på Jamie Dornan eller Sebastian Stan? Drake Doremus ”Endings, Beginnings” är en hyllning till vad som gör oss mänskliga, och en tröst till alla som någon gång gjort misstag.
 
 

3. Are We Lost Forever (Triart Play)

 
Långfilmsdebuterande David Färdmar har gjort en anti-romkom som borde kunna trösta alla nydumpade singlar. Hampus och Adrians förhållande är över, och båda brottas med svåra känslor för varandra samtidigt som de försöker gå vidare i livet. Ett avskalat och intimt separationsdrama, som med små medel och stor träffsäkerhet skildrar smärtan som uppstår när kärleken tar slut.
 
Se också: Svenskproducerade, georgiska gaydramat "And Then We Danced" hittas också på Triart Play.
 
 

4. Palm Springs (SF Anytime)

 
Andy Samberg spelar killen som fastnat i en "Måndag hela veckan"-scenario, och får uppleva samma bröllopsfest om och om igen. Snart lyckas han dra in Cristin Milioti i loopen. "Palm Springs" är en härlig romcom med surrealistiska element och existentiella undertoner, som bjuder på många skratt och två charmiga huvudroller.
 
Se också: Tonårsparet i "The Map of Tiny Perfect Things" är också fast i en tidsloop. Romantisk fantasy nu på Amazon Prime Video.
 
 

5. Malcolm & Marie (Netflix)

 
Det finns en fin, tunn och svårbalanserad gräns mellan kärlek och hat, vilket bevisas i Sam Levinsons dialogtunga film ”Malcolm & Marie”. Här får Zendaya och John David Washington själva bära filmen på sina frustrerade, men passionerade, axlar när de spelar paret som går igenom en emotionell kväll med ett ordentligt storbråk.
 
 

6. Yesterday (C More, Netflix)

 
Enkel kärlekshistoria med mycket humor och fantastisk musik. Himesh Patel spelar musikern som vaknar upp en dag och inser att hela världen har glömt Beatles musik. Han ser sin chans att sno hitsen och göra dem till sina egna. Danny Boyles ”Yesterday” är en klassisk brittisk romcom, en trivsam filmupplevelse för hela familjen.
 
Se också: "Yesterday" är en perfekt double-bill med brittiska "Blinded by the Light", där Bruce Springsteens musik står i fokus. Finns på C More.
 
 

7. Leva på hoppet (C More)

 
Vad skulle du göra om du hade tre månader kvar att leva? Det får det norsksvenska paret Anja (Andrea Bræin Hovig) och Tomas (Stellan Skarsgård) fundera över, när en tumör återupptäcks i Anjas hjärna. Med sitt poetiska sätt att se på livet kommer Norges Oscarsbidrag definitivt att lämna dig med en del att reflektera över.
 
Se också: "Clouds" på Disney+ är en annan stark dramafilm om att leva med cancer.
 
 

8. Dating Amber (SF Anytime)

 
Tidlös uppväxtberättelse om ett par irländska tonåringar, Eddie och Fiona, som låtsas vara ihop för att slippa mobbarnas gliringar. Lättsmält och gulligt om att växa upp som gay och hitta sin identitet i en konservativ småstad på 90-talet. En extra eloge till de unga skådespelarna som mot slutet lyckas beröra oss till tårar.
 
Vilka filmer vill du tipsa om till Alla hjärtans dag? Fyll på med era egna filmtips i kommentarerna nedan.
| 12 februari 2021 15:00 |