Film

Skribent

Thomas Linnaeus

15 november 2023 | 13:01

Ridley Scott om ilskan när James Cameron ersatte honom: “Jag var förbannad”

Regissören av första “Alien”-filmen öppnar upp om känslorna när James Cameron ersatte honom på registolen för “Aliens”.
Efter första “Alien”-filmen fortsatte Ridley Scott med att bland annat göra “Blade Runner”. När rymdskräckisen skulle få en uppföljare var det istället en ung James Cameron som fick chansen att sitta på registolen - vilket var en chock för Scott:
 
- När Jim ringde upp mig var han väldigt snäll och sa att: “Det här är svårt, ditt odjur är så unikt. Det är svårt att göra honom lika skrämmande igen - jag vill göra något mer åt actionhållet”. Och det var första gången jag faktiskt tänkte: “Välkommen till Hollywood”, berättar han i en intervju med Deadline.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Ridley Scott tillsammans med "Alien"-huvudpersonen själv, Sigourney Weaver.
 
Men att inte själv få regissera “Aliens” var något som fick Scott att ilskna till:
 
- Jag var förbannad. Jag sa inget till Cameron, men jag blev sårad. Jag visste att jag hade gjort något väldigt speciellt, en engångsgrej egentligen. Jag blev sårad, väldigt sårad, faktiskt, för där och då tänkte jag att jag var passé, eftersom jag försökte återhämta mig från “Blade Runner”.
 
Kultfilmen “Blade Runner” floppade på bio när den släpptes 1982. Efter det gjorde Scott olika reklamsnuttar och filmer, för att sedan få en ordentlig revansch med Oscarsvinnaren “Thelma & Louise” från 1991.
 
Vilken är den bästa “Alien”-filmen?
| 15 november 2023 13:01 |